Úterý 19.03.2024

Úterý 19.03.2024

Úterý 19.03.2024

reklama

Jílková šestá v závodě Prototype Cupu Germany v Oscherslebenu

Německý ADAC-Pohár-Prototypů absolvoval v Oscherslebenu druhý podnik sezony. Závody vyhráli posádky Tunjo/Apotheloz a XX. Gábina Jílková dokázala v sobotu dojet 6. Výsledek který mohla v neděli rozhodně zlepšit, její vůz ale – ležíc v čele – vypadl.

Sobota: Hörr top – Lüthen flop

S ohledem na to, kde se v závodech ADAC-GT4 pohybovala její plánovaná týmová kolegyně (v dolní čtvrtině pole), byl překvapivý přesun Gábiny Jílkové do šampionátu silných prototypů LMP3 jistě správným tahem. V pátečním volném tréninku byla rychlá Češka a její Jörgem van Ommenem nasazený Duqueine-Nissan D08 ještě mezi nejlepšími, v kvalifikaci v sobotu ráno ovšem ztrácela na polemana Laurentse Hörra (Koiranen-Duqueine) 1,7s, což stačilo jen na 11. startovní pozici v poli 15 vozů.

Do závodu na 55 minut vyrazil nejagresivněji týmový kolega Jílkové, Oscar Tunjo. Kolumbijec se ujal vedení, zatímco se i „Quick Gabi“ posunula kupředu na 9. místo. Laurents Hörr se ovšem rychle vrátil zpět na špičku a konkurenci rychle ujížděl.

Aniž by se na pořadí něco změnilo, předala Jílková svůj vůz již po 23 minutách kolegovi Xavierovi Lloverasovi ze Španělska.

O konečném pořadí rozhodly ve velké míře výměny pilotů a jejich rozdílné kvality. Matthias Lüthen převzal od lídra Hörra sice pořád ještě jako první, mladý Švýcar Julian Apotheloz, který vystřídal Tunja, ho ovšem rychle dotáhl a předjel. Apotheloz poté dojel týmu Jörga van Ommena pro vítězství. 23letý Xavier Lloveras na sesterském voze byl taktéž rychlejší, než jeho bezprostřední soupeři a vybojoval sobě a Jílkové pěkné 6. místo.  

Výsledek sobotního závodu ADAC-Prototype-Cupu:

1. Tunjo/Apotheloz, Van Ommen-Duqueine

2. Pommer/Hauser, Experience-Duqueine

3. Rogalski/Catalano, DKR-Duqueine

4. Hörr/Lüthen, Koiranen-Duqueine

5. Van der Snel/Van der Snel, Reiter-Ligier

6. Jilkova/Lloveras, Van Ommen-Duqueine

Neděle: Smůla pro „Quick Gabi“

Že hraje v poněkud jiné lize, než polo-amatérští partneři Gabrieli Jílkové posledních let, to předvedl Xaviel Lloveras v nedělní kvalifikaci. Jezdec, který má za sebou podobně jako Češka jaksi „nevyřešenou kariéru v monopostech“ zajel za Valentinem Catalenem (DKR-Duqueine) druhý čas kvalifikace!

Na startu předvedl Lloveras svou třídu tám, že dosprintoval do první zatáčky před polemanem Catalanem. Za nimi kolidovali tři soupeři. Ani Španělova show ale netrvala dlouho: již pp jediném kole zpozoroval oheň v kokpitu, odstavil vůz na konci startovní rovinky a sám ho uhasil. „Quick Gabi“ si v neděli nezajezdila…

Catalano a Apotheloz na špičce poté ujeli zbytku pole a navzájem si neublížili, než vozy předali Robinovi Rogalskimu, repektive Oscarovi Tunjovi. Velkou část druhé poloviny závodu ovšem zmařila dlouhá neutralizace po uklouznutí Rakušana Schölla, který tak zahodil dobrou 3. pozici. Jeho místo bez boje rád bral Pommer a první tři poté dojeli s velkými vzájemnými odstupy do cíle.

Výsledek sobotního závodu ADAC-Prototype-Cupu:

1.  Rogalski/Catalano, DKR-Duqueine

2. Tunjo/Apotheloz, Van Ommen-Duqueine

3. Pommer/Hauser, Experience-Duqueine

4. Martin Andersen, Mühlner-Duqueine

5. Kyrila/Göhler, Mücke-Duqueine

6. Danny Soufi, Konrad-Ginetta

Text a foto: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„16-NEJ“ Romana Klemma sezony 2023

Asi nejdůležitějším momentem ročníku 2023 byla skutečnost, že se i FIA přizpůsobila „normalizaci“  a po třech letech humánního a morálního temna zanevřela na  „Koronové represálie“. Ti, co si chtěli vydělat si prostě už nahrabali dost a jejich patolízalové se do

ADAC-Prototype-Cup na Norisringu: Pommer a Hauser s dobrým výtěžkem

Čtvrtý podnik německého národního šampionátu LMP3 opouštěli Němec Pommera Luxamburčan Hauser zvláště spokojeni: jedno zlato a jeden bronz znamenali zvýšení celkového náskoku. Hvězda šampionátu, Gábina Jílková se pro kolizi termínů závodů na pověstném Norisringu nemohla zůřastnit. Vypsat minulý rok národní

reklama