Úterý 19.03.2024

Úterý 19.03.2024

Úterý 19.03.2024

reklama

Mistři F1 poprvé spolu: Mika Häkkinen křtil v Praze unikátní knihu

Říká se mu Létající Fin a je to legenda. Dvojnásobný mistr světa v závodech formule F1, znají ho snad všichni. Nyní Mika Häkkinen přijel do Prahy jen proto, aby pokřtil ojedinělou knihu F1 Greats, ve které se poprvé objeví všichni mistři světa formule 1 pohromadě. Zároveň představil i kalendář z dílny výtvarníka Jiřího Rameše, ve kterém je i jeho portrét.

„Kniha je naprosto úžasná. Fotky, které tam jsou, vyžadují velký talent a lásku. To, že se to všechno tak dobře zvládlo, je hlavně o týmové práci a skvělém nápadu,“ prohlásil spokojený Häkkinen. „S Mikou se znám celou jeho kariéru a udělal jsem spoustu fotek, i když někdy to bylo těžké, protože byl příliš rychlý a já ho musel nahánět na trati,“ usmíval se fotograf Rainer Schlegelmilch. „Kniha F1 Greats je naprosto výjimečná myslím, že je to skvělý vánoční dárek pro všechny, kdo mají motrosport rádi,“ dodal.

Na začátku stál nápad se zlatými investičními mincemi. Ve chvíli, kdy Jaromír Jágr vydal vlastní padesátikorunu, napadlo bývalého automobilového závodníka a podnikatele Antonína Charouze z firmy Motorsport Legends, že by vlastní mince vytvořil i legendárním závodníkům formule F1. „Budou to opravdová platidla republiky Samoa. Můžete jít do banky a zaplatit s nimi,“ vysvětluje. Razí se v mincovně v Jablonci nad Nisou, a to ze zlata a stříbra. „Budeme mít celkem dvanáct druhů. Nejmenší má půl gramu, největší tvoří deset kilo zlata,“ dodává. Výroba se ale pozdržela, protože zemřela královna Alžběta II., která měla být na druhé straně mince.  „V Anglii mají zákon, že když umře panovník, musí se všechny peníze do dvou let vyměnit, takže jsme museli dělat všechno znovu,“ vysvětluje. Proto ji nyní musí nahradit král Karel III. Mince tak budou k dispozici až během příštího roku.

„Když jsem poznal, že mince budou trvat dlouho a lidé už je chtějí, řekl jsem si, že musím vymyslet něco dalšího. Takže mě napadla kniha a kalendáře,“ líčí Antonín Charouz. Když si prohlížel staré materiály o formuli, zjistil, že neexistuje žádná publikace, kde by byli pohromadě všichni mistři světa. „Bylo to v květnu. Na internetu jsem si našel fotografa Rainera Schlegelmilcha, kterému jsem zavolal. Ze začátku se se mnou ani nechtěl bavit, nakonec jsme se sešli koncem května při formuli v Barceloně a plácli jsme si,“ vysvětluje Antonín Charouz. Kniha o celkovém počtu 528 stran vznikla v rekordním čase, v druhé polovině listopadu už byla na světě. Je dvoujazyčná, v angličtině a němčině, navíc každý text je vždy v rodném jazyce závodníka. Počítá se s nákladem 50 000 kusů, jde o originální číslovanou edici, kterou nejen jako dárek pod stromeček můžete pořídit například zde. Pro zahraničí je připravený prodej přes e-shopy a velká knihkupectví. Až do Vánoc je doprava pomocí DHL zdarma.

Spolu s knihou vznikl i speciální nástěnný kalendář pro rok 2023. Najdete zde dvanáct mistrů světa Formule 1 nikoliv na fotografiích, ale z dílny známého výtvarníka Jiřího Rameše, který patří mezi absolutní špičku, pokud jde o „automobilový sport v obrazech“. Nechybí zde Michael Schumacher, Ayrton Senna, Emerson Fittipaldi a samozřejmě Mika Häkkinen. Pro rok 2023 vydala firma Motorsport Legends také menší nástěnný kalendář a stolní kalendář složený z fotografií mistrů F1.

Moderátorkou velkolepého křtu v pražském hotelu Grandior Hotel Prague byla Kate Mátl, která má k tomuto sportu blízko, v roce 2002 se stala Miss Formule 1.  

Foto: Jaroslav Hauer

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„16-NEJ“ Romana Klemma sezony 2023

Asi nejdůležitějším momentem ročníku 2023 byla skutečnost, že se i FIA přizpůsobila „normalizaci“  a po třech letech humánního a morálního temna zanevřela na  „Koronové represálie“. Ti, co si chtěli vydělat si prostě už nahrabali dost a jejich patolízalové se do

ADAC-Prototype-Cup na Norisringu: Pommer a Hauser s dobrým výtěžkem

Čtvrtý podnik německého národního šampionátu LMP3 opouštěli Němec Pommera Luxamburčan Hauser zvláště spokojeni: jedno zlato a jeden bronz znamenali zvýšení celkového náskoku. Hvězda šampionátu, Gábina Jílková se pro kolizi termínů závodů na pověstném Norisringu nemohla zůřastnit. Vypsat minulý rok národní

reklama