Pátek 29.03.2024

Pátek 29.03.2024

Pátek 29.03.2024

reklama

Kvalifikace F2 v Bahrajnu: Ilott pojede z pole-positon, Delétraz s Piquetem o tučné body

Zatímco je o šampionovi formule 1 již dávno rozhodnuto, bojují talenti formule 2 ještě pořád o titul mistra. K předposlednímu podniku sezony do Bahrajnu si přivezl Mick Schumacher (Prema) 22bodový náskok na Calluma Ilotta (UNI-Virtuosi). Brit si dnes zajistil nejen pole-position, ale i z ní plynoucí 4 body, čímž stáhnul Němcův náskok. Tým Charouz Racing System si dnes vybudoval dobrou výchozí pozici pro sobotní závod: 11. Delétraz a 13. Piquet zajeli relativne dobré časy a s podobným výkonem se zítra jistě mohou měřit s jezdci bojujícími o body.

Volný trénink: Bezcenný nejlepší čas pro Mazepina
Když se jezdci dopoledne seznamovali s pískem zaneřáděnou klouzavou tratí, tak si nejlépe vedl Rus Nikita Mazepin (Hitech). Byl nejrychlejší před dvojicí týmu Trevora Carlina, Jehanem Daruvalou a Yuki Tsunodou. Pozorovatele ale zajímaly především časy jezdců bojujícíh o titul mistra – a ti se chovali nadmíru zdrženlivě: Mick Schumacher zajel jen 10. a jeho hlavní soupeř Callum Ilott dokonce pouze 14. čas. Ani outsideři Robert Shwartzman (7.) a Christian Lundgaard (5.) zatím nenaznačili, že by jim arabská trať zvláště svědčila. Duo svěřenců Antonína Charouze předvedlo vyrovnaný výkon a patřily mu 12. a 13. místo výsledkové listiny, přičemž byl Pedro Piquet o 0,22s rychlejší, než zkušený Louis Delétraz. 

Insideři hleděli i na výkon debutujícího Théa Pourchaireho (HWA) a našli mladého Francouze na 17. místě. Charouzův bývalý mistr F4 je nejmladším jezdcem moderních dějin F2 a po výborné sezoně v F3 si směl poprvé vyzkoušet silnější vůz.

Kvalifikace: Ilott uděřil a vytežil maximum
Překvapením úvodní fáze kvalifikace byl Brazilec Felipe Drugovich z nizozemské stáje MP, který se jako první usadil na špičce časové tabulky. Novozélanďan Marcus Armstrong (ART) ho sice společně s bojovně naladěným favoritem Callumem Ilottem (UNI-Virtuosi)  dokázal překonat, než ovšem první sada pneumatik vypověděla službu, dokázals se Drugovich znovu posunout na druhé místo za výborného Ilotta.  Za ním se usadil Daniel Ticktum (DAMS) a i oba Charouzovy piloti mohli být spokojeni: Delétraz si zapsal 6. a Piquet 9. čas O to hůře na tom byli Mick Schumacher a jeho týmový kolega Shwartman, kteří nedokázali zajet lépe, než na 12. a 14. místo.

Následovala tradičně výměna pneumatik s pokusy o lehké vylepšení nastavení vozů v boxech, než se mohlo bojovat na dráze dál. 10 minut před koncem session monoposty znovu vyjely na uměle osvětlenou trať, aby rozhodně udeřily – zvláště Schumacher měl co dohánět…

Trať skutečně poněkud zrychlila a prvním ostrým pokusem se Schumacher posunul na 10. místo. Němec a i ostatní jezdci, kteří si svůj útok na pole-position schovali až na závěr session ovšem zažili ohromné zklamání: Giuliano Alesi, kterému přestup do týmu MP svědčí, právě zajel svůj s odstupem nejlepší kvalifying sezony (6. místo), když hned na to explodoval jeho motor. Francouz  odstavil svůj doutnající monopost bezprostředně vedle dráhy – a ředitelství podniku session přerušila. Tato červená vlajka nejen že zhatila právě rozjeté pokusy, ale do konce kvalifikace už zbývalo tak málo času, že další výjezd na trať neměl smysl.

Callum Ilott tedy dohnal na kolegu z Akademie Ferrari, Micka Schumachera 4 cenné body a bude mít zítra v 10:10h nejlepší naděje, ze soupeřova bodového náskoku „ukousnout“ ještě více. Mezi jezdce, které předčasné ukončení páteční session zaskočilo, byli i oba borci stáje Charouz Racing System. Ze startovních pozic 11. (Louis Delétraz) a 13. (Pedro Piquet) je to na bodovaná místa jen „co by kamenem dohodil“ a tak má česká stáj ve stínu boje o titul v zásadě zaděláno na obstojný výsledek. Pohled na časy je při tom zvláště uspokojivý, protože jak Švýcar, tak i Brazilec mají na top5 jen minimální odstupy.

Debutant Pourchaire si zapsal ve své první kvalifikaci se silným strojem F2 dobrý 16. čas – za to se Shwartzman (7.) a Lundgaard (5.), kteří již měli beztak jen teoretické naděje, se již s bojem o titul asi nadobro rozloučili.

Výsledek kvalifikace F2 v Bahrajnu:
1. Callum Ilott, UNI-Virtuosi                          1:41,479s
2. Felipe Drugovich, MP                                 1:41,870s
3. Daniel Ticktum, DAMS                              1:42,047s
4. Marcus Armstrong, ART                            1:42,052s
5. Guanyu Zhou, UNI-Virtuosi                        1:42,065s
6. Giliano Alesi, MP                                        1:42,074s
7. Nikita Mazepin, Hitech                                1:42,139s
8. Jehan Daruvala, Carlin                                1:42,191s
9. Christian Lundgaard, ART                          1:42,259s
10. Mick Schumacher, Prema                          1:42,283s

11. Louis Delétraz, Charouz Racing System   1:42,316s
13. Pedro Piquet, Charouz Racing System       1:42,481s

Text: Roman Klemm
Foto: Dutch Photo Agency

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama