Sobota 20.04.2024

Sobota 20.04.2024

Sobota 20.04.2024

reklama

Setkání veteránů Indy 500 – i to dělá z podniku „největší závod světa“

Do Indianapolisu jsem cestoval připraven – snad na všechno. Akreditace byla v pořádku, seznam možná přítomných osobností jsem měl po ruce, těšil jsem se na (pravděpodobně) senzační muzeum a na setkání s aktuálními jezdci, mezi nimiž jich několik blíže znám z evropských dorosteneckých sérií.

Jen na jedno jsem připraven nebyl: úplně jsem zapomněl na možnost, že by v USA měli podobně vzkvétající historickou scénu, jako ji máme například pro starší vozy F1 a F2 u nás v Evropě. Proto mne (velmi mile) překvapilo, když jsem po opuštění muzea na parkovišti za ním objevil objemné provizorní depo, jehož obsah onen již beztak velký počet senzačních monopostů, které jsem právě poprvé na vlastní oči viděl, ještě znásobil! A v těchhle autech se jejich majitelé právě „hrabali“, aby je připravili na (příliš krátkou) projížďku po oválu.

Pole přibližně 60 perfektně restaurovaných vozů pořadatel rozdělil do tří skupin podle epoch a nechal je v rámci zpestření programu velkých Indy500 denně na 2 x 15min za vodícím vozem na trať. A oněch pár kol po Brickyardu stálo majitelům těchto klenotů za to, aby se zde „slétli“ ze všech možných US-států – někteří proto najeli tisíce kilometrů.

Text a foto: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„16-NEJ“ Romana Klemma sezony 2023

Asi nejdůležitějším momentem ročníku 2023 byla skutečnost, že se i FIA přizpůsobila „normalizaci“  a po třech letech humánního a morálního temna zanevřela na  „Koronové represálie“. Ti, co si chtěli vydělat si prostě už nahrabali dost a jejich patolízalové se do

ADAC-Prototype-Cup na Norisringu: Pommer a Hauser s dobrým výtěžkem

Čtvrtý podnik německého národního šampionátu LMP3 opouštěli Němec Pommera Luxamburčan Hauser zvláště spokojeni: jedno zlato a jeden bronz znamenali zvýšení celkového náskoku. Hvězda šampionátu, Gábina Jílková se pro kolizi termínů závodů na pověstném Norisringu nemohla zůřastnit. Vypsat minulý rok národní

reklama