Sobota 27.04.2024

Sobota 27.04.2024

Sobota 27.04.2024

reklama

F3 v Budapešti: Česko-německá stáj opět v poli poražených

Závodům FIA-Formule 3 na Hongaroringu kralovali Gabriele Mini a Zak O´Sullivan. Zatímco udělal Brazilec Gabriel Bortoleto velký krok směrem titulu, zůstali jezdci česko-německé organizace PHM by Charouz opětně bez bodů. Po Maďarsku zbývaly borcům F3 již jen dva podniky v Belgii a Itálii, kdo tedy chtěl lídra celkové tabulky, Brazilce Gabriela Bortoleta ještě ohrozit, ten musel na klikatici za Budapeští hodně vydatně bodovat.

Jezdec týmu Trident totiž měl po Silverstone náskok téměř 40 bodů na Španěla Josepa Martiho a o zhruba dalších 10 více na skupinu obsahující Gabriele Miniho, Paula Arona, Dina Beganovice, Franca Colapinta a Zaka O ́Sulivana. Pátek: O ́Sullivan králem osychající tratě Na sektoru obsazení kokpitů se o jedinou novotu postaral tým Paula Müllera , PHM by Charouz: Angličan Cresswell mistrovství po dvojitém hostování opustil a byl nahrazen kolegou z britského šampionátu F3, 19letým Woohyun Shinem z Jižní Koreje.

Ve volném tréninku se jezdci pod zataženou oblohou na trati příliš nečinili – asi už znají své stroje dost dobře. Session byla kvůli Colletově nehodě nakonec předčasně ukončena právě když byl nejrychlejší Zak O ́Sullivan (Prema) před Mari Boyou (MP) a Paulem Aronem (Prema). Médii obletovaná Sophia Flörschová stačila coby nejrychlejší z tria PHM Racingu by Charouz na 23. čas, nováček Shin byl 29. V mnohém ohledu tento rezultát poukazoval na výsledek odpolední kvalifikace. Ze “zatažené oblohy” mezitím vydatně sprchlo a session proto začala na mokré, ale osychající vozovce. Za těchto podmínek rozhodly pochopitelně poslední kola session. Své slicky při tom nejlépe zahřál, závětří nejlépe využil a blokádám pomalejších se úspěšně vyhnul: opět O ́Sullivan.

Za ním se seřadili Beganovic, Fornaroli, Colapinto, Göthe, Aron a překvapení dne, Bulhar Tsolov. Favorit Bortoleto byl za Edgarem pouze devátý. Jezdci PHM Racingu nepřekvapili a obsadili v pořadí Shin, Flörschová, Faria zdrcující pozice 27, 28 a 29.

Sobota

Vyhrál Mini, radoval se ale i Bortoleto Obrácené pořadí kvalifikace diktovalo pro sobotní sprint toto postavení na stratu: Gabriele Mini, Nikita Bedrin, Christian Mansell, Gabriel Bortoleto, Nikola Tsolov a Paul Aron. Ruský jezdec týmu Jenzer pojal start nečekaně agresivně a ve druhé zatáčce Miniho předjel. Outsider Bedrin poté vedl před Minim, Mansellem a Bortoletem. Brazilec Bortoleto ale opět úspěšně pochodoval směrem titulu tím, že ve čtvrtém kole předjel třetího Mansella. Na chvostu pole držela Flörschová 23. pozici, Shin a Faria se pohybovali s větším odstupem za ní.

Trvalo to jen do 6. kola, než favorit Mini vše uvedl na správnou míru a Bedrina nechal za sebou. Ital poté úspěšně spěchal směrem vítězství. Na tom nic nezměnila ani neutralizace v závěrečné třetině závodu kvůli odstavenému vozu Montoyi. Za ním se musel Bedrin bránit výborně naladěnému Bortoletovi, což dokázal jen do poslední zatáčky, kde ho pilot Tridentu přeci jen předjel. Sobota tedy skončila výsledkem, který opět hrál do karet především Bortoletovi. Sophia Flörschová kroužila spolehlivě a rychle po Hungaroringu, což jí nakonec vyneslo 15. místo v cíli, se který ovšem byla jen částečně spokojena…

Výsledek sobotního sprintu:
1. Gabriele Mini, Hitech
2. Gabriel Fornaroli, Trident
3. Nikita Bedrin, Trident
4. Paul Aron, Prema
5. Oliver Göthe, Trident
6. Christian Mansell, Campos
7. Frando Colapinto, MP
8. Jonny Edgar, MP

15. Sophia Flörsch, PHM by Charouz
19. Roberto Faria, PHM by Charouz
26. Woohyun Shin, PHM by Charouz

Neděle

O´Sullivan stylem start-cíl Poleman Zak O´Sullivan se asi dobře vyspal – o brzské nedělní ráno totiž udělal na startu vše správně a s přehledem se ujal vedení před Beganovicem, Fornarolim, Colapintem a Göthem. Flörschová se z prvního kola vrátila na 25. pozici. Junior Williamse O´Sullivan k polovině závodu Beganovicovi ujel o vitálních 3,5 sekundy. Za Švédem se Colapinto a Göthe posunili před Fornaroliho. A dále vzadu postoupila Flörschoví na 21. místo. První čtyři dojeli s bezpečnostními odstupy v daném pořadí až do cíle. Bortoleto dokázal 3 kola před cílem také předjet Fornaroliho a skončil za Aronem a Martim sedmý. Charouzova jednička Flörschová dojela jako 18. opět mezi top20 – je tedy otázkou, co by bylo možné, kdyby tým zlepšil své výsledky v kvalifikaci..? Ganriel Bortoleto vede 4 závody před koncem sezony o 44 bodů před Josepem Martim. Jen skutečně nepředvídané události mohou zabránit tomu, že mistr FIA-F3 roku 2023 bude z Brazílie.

Výsledek nedělního závodu:

1. Zak O´Sullivan, Prema
2. Dino Beganovic, Trident
3. Franco Colapinto, MP
4. Oliver Göthe, Trident
5. Paul Aron, Trident
6. Josep Marti, Campos
7. Gabriel Bortoleto, Trident
8. Jonny Edgar, MP
9. Leonardo Fornaroli, Trident
10. Mari Boya, MP

18. Sophia Flörsch, PHM by Charouz
20. Roberto Faria, PHM by Charouz
28. Woohyun Shin, PHM by Charouz

Text a foto: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama