Neděle 28.04.2024

Neděle 28.04.2024

Neděle 28.04.2024

reklama

F2 v Maďarsku: Norsko-australská radost, z českého pohledu jen dřina a pot

Na úspěšný víkend v šampionátu FIA F2 se po Budapešti mohou ohlédnout především vítězi Dennis Hauger a Jack Doohan. Jezdci česko-německé organizace PHM by Charouz na body nestačili, v zásadě dobře naladěný Roman Staněk si víkend pokazil chybičkou v kvalifikaci.

Pátek: Hlásí se Jack Doohan

Pět podniků před koncem sezony vedli celkovou tabulku s relativně jasným náskokem Dán Frederik Vesti a Francouz Theo Pourchaire. Junior Renaultu, Victor Martins ovšem předvedl v posledním závodě v Silverstone suverénní výkon a s napjetím se čekalo, zda něco podobného ukáže i v Mogyorodu. Čeští fandové možná s trochu menším napjetím pozorovali osudy Romana Staňka z Tridentu a stáje PHM by Charouz, kde šlo o to, zda polo-domácí Izraelec Roy Nissany konečně dosáhne na první body sezony pro tým ze Žebráku.

Volný páteční trénink se konal v pravé poledne, zůstalo ale u příjemných 22 stupňů. Po 45 minutách zkoušek byl nejlépe připraven Ayumu Iwasa (DAMS) před Frederikem Vestim (Prema) a Victorem Martinsem (ART). Roman Staněk zajel za Mainim velmi slibný šestý čas, zatímco Nissany a Benavides z týmu PHM by Charouz lepili na svých známých pozicích 16 a 22. Také kvalifikace se konala za ideálních podmínek, Romanovi Staňkovi ale vůbec nevyšla. „Prostě jsem zatočil a auto v zatáčce neudržel,“ popsal upřímný v Itálii žijící Moravák sebekriticky skutečnost, že byl již po čtyřech kolech mimo.

Zatímco na jezdce Tridentu čekala poslední startovní pozice, padaly na špičce koncem session rekordy. Koncem kvalifikace překonal Pourchaireho nejlepší čas nejdříve Martins, pak ho ještě vylepšil Vesti – než všechny přetrumpfnul Jack Doohan! Pátý čas zajel Isack Hadjar a šestý Iwasa. Nissany stačil před početnými zvanými hosty svého otce jen na 15. místo, Brad Benavides překonal jen nešťastného Staňka.

Sobota: Chladný Nor vyhrál v Maďarském horku

Za krásného slunečna a (díky následující kvalifikaci F1) před narvanými ochozy směl z pole-position startovat Ind Kush Maini (Campos) před Norem Dennisem Haugerem, dalším Indem Jehanem Daruvalou (oba MP) a Angličanem Oliverem Bearmanem (Prema). Byl to junior Red Bullu Hauger, kdo si po startu rozhodil průjezd prvními dvěma zákruty nejllépe a vedl před Iwasou, Mainim a Bearmanem. Nissany byl pouze 17., Staněk těsně před Benavidesem 21.

V následujících kolech se mimo lídra Haugera nikdo nedokázal odpoutat od danného pronásledovatele a tak se v první třetině závodu vytvořil vláček, obsahující de facto celé pole! Něco takového je snad možné jen na persifláži závodní dráhy, jakou je Hungaroring… O malou a nedůležitou změnu pořadí se postarala jen kolize mezi Leclercem a Novalakem.

O to více změn zaznamenala listina průjezdů ke konci sprintu. Pourchaire nejdříve odsunul Bearmana na 4. pozici a poté zaútočil úspěšně i na třetího Mainiho. Bearman měl ovšem velké rezervy a v posledních kolech se probojoval jak před Inda, tak i nazpět před třetího Francouze.

Roman Staněk dojel 16., bezprostředně před Nissanym a Benavidesem.

Výsledek sobotního sprintu:
1. Dennis Hauger, MP
2. Ayumu Iwasa, DAMS
3. Oliver Bearman, Prema
4. Theo Pourchaire, ART
5. Jehan Daruvala, MP
6. Kush Maini, Campos
7. Victor Martins, ART
8. Isack Hadjar, Hitech

Neděle: Doohan suverénně

Jack Doohan naplno využil výhody nedělní pole-position a neohroženě se po startu ujal vedení. Za ním se Vesti velmi agresivně prosadil vůči Martinsovi. Další pozice drželi Pourchaire, Iwasa a Hadjar. Na tomto pořadí se dlouho nic neměnilo. Kolem poloviny ze stanovených 37 kol vedl Doohan o 2 sekundy před Vestim. S podobným odstupem za nimi bojovali Martins, Pourchaire a Iwasa. Z této trojice byl Martins nejpomalejší. Nissany s Benavidesem se pohybovali daleko za bodovanými místy.

Špička měnila pneumatiky až úvodem závěrečné třetiny. Doohan poté zůstal jasně vepředu, Pourchaire ale zaplatil za nepovedený útok na třetího Martinse ztrátou dvou pozic vůči Hadjarovi a Iwasovi!  Syn Australské motocyklové legendy Micka, tedy vyzdobil svou doposud zlou sezonu 2023 vítězstvím. Junior Mercedesu Frederik Vesti dojel daleko před Pourchairem, což je důležité v ohledu na celkové hodnocení šampionátu.

Roman Staněk volil taktiku pozdní zastávky v boxech a posunul se kupředu na 14. pozici. Nissany dojel hned za ním.

Šampionát pokračuje příští víkend v Belgii.

Výsledek nedělního závodu:
1. Jack Doohan, Virtuosi
2. Frederik Vesti, Prema
3. Victor Martins, ART
4. Ayumu Iwasa, DAMS
5. Isack Hadjar, Hitech
6. Theo Pourchaire, ART
7. Dennis Hauger, MP
8. Enzo Fittipaldi, Carlin
9. Juan Manuel Correa, Van Amersfoort
10. Richard Verschoor, Van Amersfoort

14. Roman Staněk, Trident
15. Roy Nissany, PHM by Charouz
18. Brad Benavides, PHM by Charouz

Text a foto: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama