Úterý 19.03.2024

Úterý 19.03.2024

Úterý 19.03.2024

reklama

IndyCary v Barber Parku: Ve čtvrtém závodě čtvrtý vítěz

Velký duel o vítězství ve čtvrtém podniku šampionátu NTT IndyCar Series ve svůj prospěch rozhodl Scott McLaughlin, když porazil bývalou hvězdu F1 Romaina Grosjeana.

Komu nestačil „nervák F1“ v Baku, ten mohl sportovní neděli zakončit pohledem na dění za „velkou louží“ v USA. Na „horské dráze“ v Barber Motorsports Parku se konal 4. podnik šampionátu NTT-IndyCar Series. Úvodní závody vyhráli jezdci rozdílných týmů (St. Petersburg: Marcus Ericsson, Ganassi-Honda / Texas: Josef Newgarden, Penske-Chevrolet / Long Beach: Kyle Kirkwood, Andretti-Honda), podobné procesí jako v Ázerbajdžánu tedy nehrozilo. Zatímco je  ohledně F1 o vítězi zpravidla rozhodnuto již před odletem k místu dění, má mezi 27 (!) startujícími Indycary dobrý tucet realistickou vyhlídku na úspěch.

Na trati u Birminghamu ve státě Alabama si nejlepší výchozí pozici vybojoval v kvalifikaci „starý známý z F1“ Roman Grosjean (Andretti) před „starým známým z F3“ Alexem Palou (Ganassi). Top6 gridu doplnili vítěz z roku 2022 Patricio O´Ward (McLaren), Scott McLaughlin (Penske), Scott Dixon (Ganassi) a „starý známý z F2“ Christian Lundgaard (RLL)

Letmý start do prvního z 90 kol závodu po 3,8 km dlouhé trati sice vyšel Grosjeanovi nejlépe, vedení udržel během úvodní fáze vůči velmi agresivním O´Wardovi a Palouovi jen se štěstím. Španěl poté ještě několik kol Francouze atakoval, než se Grosjean přeci jen dokázal lehce odpoutat. 

Přesně k polovině závodu vedl stále ještě Grosjean, na záda mu ovšem dýchal Penskeho Scott McLaughlin a za O´Warda se dostal výborně disponovaný Dán Lundgaard. Druhou výměnu pneumatik pojal tým Penske poněkud šikovněji, než stáj Michaela Andrettiho a McLauglin šel do závěrečné třetiny jako lídr. Po pěkném souboji s několika doteky se odhodlaný Grosjean ovšem znovu prodral kupředu. Tím ale ještě neměl zdaleka vyhráno. McLaughlin si to nejlepší schoval pro závěr a 19 kol před cílem byl novým lídrem znovu on. Pneumatiky bývalého jezdce F1 byly v koncích a Grosjean už nedokázal kontrovat. Naopak – musel se soustředit na (nakonec úspěšnou) obranu druhé pozice vůči dalšímu Penskeho vozu s Willem Powerem v kokpitu. Lundgaard dojel za O´Wardem a Palouem dobrý 6., dřívější Charouzova jednička z F2, Callum Ilott skončil na 13. místě.

Někdejší novozélandská hvězda cestovních vozů, „pořízek“ McLaughlin se tedy stal ve čtvrtém závodě IndyCarů roku 2023 čtvrtým vítězem. Zároveň se jednalo o jeho črvrtý triumf v této formuli. Šampionát pokračuje za dva týdny silničním podnikem v Indianapolisu, než se bude vše soustředit na „největší závod světa“ Indy 500, které se pojedou 28. května.

Výsledek závodu Children´s of Alabama GP v Barber Parku:

1. Scott McLaughlin, Penske

2. Romain Grosjean, Andretti

3. Will Power, Penske

4. Patricio O´Ward, McLaren

5. Alex Palou, Ganassi

6. Christian Lundgaard, Rahal-Letterman-Lanigan

7. Scott Dixon, Ganassi

8. Alexander Rossi, McLaren

9. Felix Rosenqvist, McLaren

10. Marcus Ericsson, Ganassi

Text a foto: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„16-NEJ“ Romana Klemma sezony 2023

Asi nejdůležitějším momentem ročníku 2023 byla skutečnost, že se i FIA přizpůsobila „normalizaci“  a po třech letech humánního a morálního temna zanevřela na  „Koronové represálie“. Ti, co si chtěli vydělat si prostě už nahrabali dost a jejich patolízalové se do

ADAC-Prototype-Cup na Norisringu: Pommer a Hauser s dobrým výtěžkem

Čtvrtý podnik německého národního šampionátu LMP3 opouštěli Němec Pommera Luxamburčan Hauser zvláště spokojeni: jedno zlato a jeden bronz znamenali zvýšení celkového náskoku. Hvězda šampionátu, Gábina Jílková se pro kolizi termínů závodů na pověstném Norisringu nemohla zůřastnit. Vypsat minulý rok národní

reklama