Čtvrtek 28.03.2024

Čtvrtek 28.03.2024

Čtvrtek 28.03.2024

reklama

Rus Smoljar nejrychlejší kvalifikace F3 na Hungaroringu

Za ukrutného vedra v pusztě východně od Budapešti mnohým favoritům nevyšlo rozhodující poslední kolo kvalifikace. Nedělní poleman proto ztělesňuje malé překvapení: bude jím Alexander Smoljar ze stáje MP. Roman Staněk byl jedním z těch, kterým pátek nevyšel (14.) a stejně tak zle pochodila i trojice jezdců Charouz Racing Systemu.

Po závodech v Rakousku měli jezdci a týmy tři týdny k regenaraci. Dva z nich toho využili k výměně jezdců. Antonín Charouz dá na Hungaroringu místo Zděňkovi Chovancovi šanci Britovi Christianovi Mansellovi a u Campose nahradil Monačan Oliver Goete zraněného Yeannyho.

Ve volném dopoledním tréninku se prosadil vítěz ze Spielbergu Jack Crawford (Prema) před Maloneyem (Trident) a Leclercem (Prema). Staněk zajel relativně dobrý 9. čas,  u „Charouzů“ ale bylo vidět, že i v Maďarsku bude zle: ani jeden z vozů se nepohyboval mezi top20, přičemž byl nováček Mansell dokonce rychlejší, než zkušenější kolegové Francesco Pizzi a Laszlo Toth.

Za největšího odpoledního vedra se mělo rozhodnout o nedělním postavení na startu. Výsledkové listině dlouho vévodilo trio Tridentu, Edgar-Maloney-Staněk, než se do dění zapojili i borci Premy na čele s Beramanem, Leclercem a Crawfordem. Mezi piloty těchto dvou italských favorizovaných stájí se dokázal vmísit pouze výborně naladěný Smoljar – a nejen to: Rus si právě nechal zapsat nejrychlejší čas, když se na rovince „parkující“ O´Sullivan postaral o přerušení session.

Na další zlepšení měli jezdci poté již jen 4 minuty  a – podařilo se tak především Smoljarovi. Na jeho čase si Maloney (Trident), Bearman a Leclerc (oba Prema) vylámali zuby. Mezi jezdci, kteří již „nestačili přidat“ byli i Edgar se Staňkem. Dalším překvapením pátku byl rookie Goete na výborném 12. místě.  

Na Charouz Racing System čeká těžký víkend. Mansell zajel 24., Pizzi jen 26. čas a jediný Maďar ve velkém mezinárodním sportu, Laszlo Toth stačil pouze na poslední startovní řadu.

Do sobotního sprintu odstartuje 30 monopostů F3 v 11:00h.

Výsledek kvalifikace F3 v Budapešti:

1. Alexander Smoljar, MP                              1:32,740s

2. Zane Maloney, Trident                               1:32,866s

3. Oliver Bearman, Prema                               1:32,872s

4. Arthur Leclerc, Prema                                 1:32,912s

5. Gregoire Saucy, ART                                 1:32,941s

6. Kush Maini, MP                                         1:32,944s

14. Roman Staněk, Trident                             1:33,193s

24. Christian Mansell, Charouz Racing System  1:34,041s

26. Francesco Pizzi, Charouz Racing System      1:34,206s

29. Laszlo Toth, Charouz Racing System            1:34,961s

Text: Roman Klemm
Foto: Dutch Photo Agency

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama