Pátek 29.03.2024

Pátek 29.03.2024

Pátek 29.03.2024

reklama

Kvalifikace F2: Fittipaldi zajel solidně, vyhrál Japonec Iwasa

Za soumraku na Hungaroringu si pole-position pro neděli vydobyl Japonec Ayumu Iwasa z týmu DAMS. Také oba jezdci Charouz Racing Systemu ovšem do víkendu vyrazí s dobrou vyhlídkou na bodované výsledky: Fittipaldi zajel 9. čas, Bolukbasi 15.

Těžko říci, jaké intence vedli Bernieho Ecclestonea a maďarské zodpovědné před 40 lety k „nakreslení“ Hungaroringu – jedné z nejnepovedenějších tratí historie Grand Prix. Měli před sebou „bílou čtvrtku“, všechny volnosti – a přesto navrhli pomalou a fádní klikatici, která de facto neumožňuje předjetí. Školáček by řekl „…se mi moc nepovedlo“ a náčrt by zmuchlal a zahodil. Ecclestone a Uhři se nechali časem přimět jen k „narovnání“ jedné ze zatáček. Přesto je Hungaroring od roku 1986 pevnou součástí cirkusu FIA-F1 – a to v dobách, kdy i „automobilové národy“ jako Německo a Francie takové podívané pozbyli. Maďaři totiž jak Ecclestoneovi, tak i soudobým vládcům F1 vždy splnili bez remcání každé přání – tak si FIA „spolupráci“ představuje. A tak tedy zavítala společně s F1 i doprovodná karavana F2 i roku 2022 na dráhu kousek na východ od Budapešti.

Dopolední volný 45minutový trénink vyšel nejlépe Jackovi Doohanovi (Virtuosi) před sílejícím Japoncem Ayumu Iwasou (DAMS) a překvapivým Davidem Beckmannem, který směl znovu „suplovat“ u Van Amersfoorta. Enzo Fittipaldi se připravil pro večerní “vyšší cíle“ dobrým 9. časem, druhý pilot Antonína Charouze, Cem Bolukbasi časovou listinu pouze uzavíral.

Během pozdní kvalifikace již slunce pomalu zapadalo, což nejlépe sedlo Dánovi Frederikovi Vestimu: když všichni „vyždímali“ první sadu pnaumatik a zavítali k výměně do boxů, byl jezdec ARTu nejrychlejší před lídrem celkové tabulky Felipe Drugovichem (MP) a týmovým kolegou Theo Pourchairem. Fittipaldi stačil jen na 12. čas, Bolukbasi byl 17.

Trať závěrem session zrychlila. 5 minut pře koncem byl na špičce Marcus Armstrong (Hitech) před Pourchairem a Loganem Sargenatem (Carlin). Fittipaldi se posunul kupředu na 5. pozici. Série posledních útoků 2 minuty před padnutím šachovnicového praporku ovšem znamenala úspěch a nedělní pole-position pro juniora Red Bullu a Hondy, Iwasu. Japonec udeřil časem o 0,3s rychlejším, než Armstronga. Za nimi se seřadí s časy v rozmezí osmi setin (!) Drugovich, Pourchaire, Sargeant, Vips, Vesti, Hauger a jako 9. Fittipaldi. Bolukbasi zajel na své poměry dobrý 16. čas – doufat v body pro oba vozy Charouz Racing Systemu tedy není utopií.

Formuli 2 připadá i sobotní „večerní představení“: sprint bude startovat v 18:00h.

Výsledek kvalifikace F3 v Budapešti:

1. Ayumu Iwasa, DAMS          1:27,930s

2. Marcus Armstrong, Hitech   1:28,311s

3. Felipe Drugovich, MP          1:28,340s

4. Theo Pourchaire, ART          1:28,359s

5. Logan Sargeant, Carlin         1:28,381s

6. Juri Vips, Hitech                   1:28,391s
….

9. Enzo Fittipaldi, Charouz Racing System      1:28,686s
16. Cem Bulokbasi, Charouz Racing System   1:29,102s

Text: Roman Klemm
Foto: Dutch Photo Agency

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama