Pátek 29.03.2024

Pátek 29.03.2024

Pátek 29.03.2024

reklama

Bahrajn: Nedělní závod F2 vyhrála mladá francouzská naděje Pourchaire

Theo Pourchaire z jižní Francie již roku 2021 několikrát dokázal svůj neobyčejný talent, v Bahrajnu v neděli vyhrál první „hlavní“ závod sezony 2022. Vstříc mu při tom ovšem přišla ohromná smůla vlastního dominátora podniku, Juriho Vipse. Český tým Charouz Racing System na body nedosáhl.

Syn motocyklové legendy Micka Doohana, Jack nedokázal proměnil po startu svou pole-position ve vedení – naopak. Hned po několika metrech se kolem něj prohnali „rocket-mani“ Juri Vips s Ralphem Boschungem. Zlý odpich předvedli i Charouzovy jezdci Fittipaldi s Bolukbasim, kteří se z prvního kola vrálili pouze na pozicích 17 a 20.

Estonský junior Red Bullu, Vips startující za britskou stáj Hitech ví, jak vyhrávat závody F2 a zabydlel se na špičce před Doohanem, Pourchairem,  Lawsonem a Armstrongem, kteří se relativně rychle dostali před Švýcara Boschunga.

Lídr už měl 4sekundový náskok, když po 13 kolech zavítal do boxů k povinné zastávce – a čekalo tam na něj zklamání. Tým ztratil matku předního kola a tím i tolik času, že se Vips na trať vrátil jen za Bolukbasim. O kolo později „plakal“ další z favoritů: Doohan se lehce střetl s Pourchairem, což Australana stálo přední spoiler a všechny naděje.

Když měli všichni vyměněno, zbyla na špičce francouzká naděje Pourchaire (kde jsou ty časy, kdy pro Charouze vyhrál německou F4?) před Drugovichem, Lawsonem, Boschungem a nešťastným Vipsem. 

Fittipaldi s Bolukbasim kolem poloviny závodu relativně nenápadně postoupili na pozice 12 a 14.

10 kol před koncem vedl Pourchaire o 2s před Lawsonem, který za sebe odsunul Drugoviche jedoucího na starším obutí. Za nimi se ovšem obřími kroky blížil rozjetý Vips. Koncem závodu měl estonec ovšem ještě jednou smůlu: Kvůli nehodě Verschoora s Fittipaldim se neutralizovalo, nesxchopní maršálkové potřebovali 10 minut na to, aby odtlačili jediný monpost – a naostro se jelo již jen poslední kolo, ve kterím se pořadí nezměnilo.

Enzo Fittipaldi byl po výše zmíněné dodatečné zastávce v boxech po nehodě se sobotním vítězem hodnocen jako 11., Cem Bolukbasi na 15. místě.

Karavana F2 se hned posune do Saúdské Arábie, kde se již příští víkend znovu pojede o body.

Výsledek závodu F2 v Bahrajnu:

1. Thei Pourchaire, ART                                          

2. Liam Lawson, Carlin                                           

3. Juri Vips, Hitech               

4. Ralph Boschung, Campos            

5. Marcus Armstrong, Hitech

6. Felipe drugovich, MP

7. Logan Sargeant, Carlin

8. Roy Nissany, DAMS

9. Jake Hughes, Van Amersfoort

10. Jack Doohan, Virtuosi

11. Enzo Fittipaldi, Charouz Racing System        

15. Cem Bolukbasi, Charouz Racing System      

Text: Roman Klemm
Foto: Dutch Photo Agency

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama