Středa 24.04.2024

Středa 24.04.2024

Středa 24.04.2024

reklama

Čtyřkolkař Tůma v dunách bloudil. Nejtěžší úvod Dakaru, jaký jsem zažil, říká

Skvěle rozjel nedělení etapu, stahoval čas, jenže před koncem nemohl najít traťový bod. A nabral velkou ztrátu. Bohužel. Zdeněk Tůma ztrácí na čelo skoro dvě hodiny. „Je to asi nejtěžší úvod Dakarské rallye, jaký jsem zažil. Fakt dobrá zkouška. Osmdesát kilometrů před koncem jsem se ztratil,“ popisoval Tůma, který si neztěžuje a je odhodlaný bojovat dál. „Jsme na začátku a v tom dalším průběhu bude určitě možnost čas zase stáhnout,“ dodal pilot z BARTH Racing.

Vyniká tím, že nebloudí. A že nemá problém s navigací. Jenže Zdeněk Tůma v nedělní první etapě zažil komplikace, jakými si prošli také další účastníci. „Zhruba na třicátém kilometru jsem se musel vracet zpátky pro jeden bod. To jsem ještě netušil, co mě čeká dál,“ tvrdil jezdec na čtyřkolce. „Na 256 kilometrech jsem se motal určitě přes hodinu. Co jsem hledal, tak jsem patrně nenašel. Už jsem byl celkem nedočkavý, chtěl jsem dál, ale nevěděl kudy. Pak jsem už odjel a bylo mi jedno, jestli ten bod mám nebo ne. V dunách jsem v neděli pohořel.“

Závodníka z Českého Krumlova to mrzelo. Na trati v Saudské Arábii nebyl ale sám. Bloudili motorkáři, jezdci na čtyřkolce, ale i závodní vozy. „Dokonce tovární elektrická Audi nevěděla, kudy kam,“ všiml si Tůma. „Vrátil jsem se na předešlý bod, ale z něho byl ten roadbook tak blbě napsaný… Ani v té době tam moc lidí nebylo,“ štvalo Tůmu, který je na svém čtvrtém Dakaru. Náročné bylo také zdolávání terénu. „Ráno tady pršelo, bylo to mokré a těžké. Přes den to začalo usychat, pak byl písek rozježděný, bořilo se to v něm.“ Tůma tak zatím drží jedenácté průběžné místo s odstupem 1 hodiny a 55 minut. V pondělí měla na závodní konvoj čekat maratonská etapa. Ta se však kvůli dešti musela zrušit. „Pojedeme zhruba 180 kilometrů na start, pak 338 kilometrů bude činit etapa. Na závěr nás čeká 270 kilometrů přejezdu. Bude to náročné. Jsem ale rád, že se uvidím v bivaku s týmem,“ dodal jezdec z týmu BARTH Racing.  

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

reklama