Sobota 20.04.2024

Sobota 20.04.2024

Sobota 20.04.2024

reklama

Assen: Hvězda F2 Liam Lawson novým lídrem celkové tabulky DTM

DTM absolvovala své anuální dostveníčko v Nizozemí dvěma závody v Assenu. V sobotu triumfoval BMW Němce Wittmanna a v neděli Mercedes Rakušana Auera. První místo v celkovém hodnocení šampionátu ovšem převzal Novozélanďan Liam Lawson.

Sobota: Wittmanna nezastavila ani penalizace

Těžko posoudit, co zodpovědné DTM i roku 2021 přimělo k názoru, že úzká a zatáčkovitá motocyklová trať v nizozemském Assenu musí být součástí kalendáře jejich série – ale lepší, než nic. Na oba závody přišlo podobně málo diváků, než před dvěma týdny v Rakousku a v sobotu viděli podobně jako na Red Bull Ringu počátečně velkou dominaci Liama Lawsona na Ferrari týmu AF Corse. Novozálanďan si připravil nejlepším časem v kvalifikaci výbornou výchozí pozici před Wittmannovým BMW, Lamborghinim hostojícího Bortolottiho, Mercedesy Goetze a Ellise a silným Klienem v McLarenu.

Letmý start pojal poleman dle názoru mnoha kolegů příliš pomalu a pole za ním se doslova srazilo. Výsledkem ovšem bylo Lawsonovo jasné vedení před bojujícími Bortolottim, Wittmannem a Goetzem. V osobě specialisty GT, Austro-Itala Mirka Bortolottiho ovšem měl Lawson velmi silného soupeře. Po 15 minutách se T3-Lambo skutečně prodral na špičku, na což Lawson reagoval okamžitou návštěvou v boxech k povinné výměně pneumatik. Nejlepší práci v boxech ovšem odvedli mechanici týmu Huberta Haupta a když měli všichni nazutou druhou sadu, znělo pořadí Goetz-Bortolotti-Lawson.

Těsně po polovině závodu byl přirozený sportovní vývoj podniku zmařen neutralizací kvůli dílům na trati – fandům se ovšem taková show-business-vložka jistě líbila. Re-startu využil především Wittmann, který se posunul před Bortolottiho. O dvě kola později se mohutný BMW dokonce dostal na druhé místo – „vytlačil“ při tom Lawsona na krátko do do štěrku. Bílo-zelený Walkenhorst-BMW hned poté začal atakovat lídra Goetze: úspěšně. Dohnal ho ke stejné chybce, jako před kolem Lawsona a nový vedoucí závodu se jmenoval Wittmann. Goetzův faux-pas pohotově využil i Lawson a později i Bortolotti. V této fázi stewartové rozhodli, že Wittmannova předešlá akce vůči Lawsonovi byla hodna 5-sekundové penalizace, Němec ale těžil z toho, že se mu podařilo brzy na to předjet opozdilce (ještě nebyl v boxech) Rockenfellera. Zatímco „Rocky“ poté dlouho brzdil všechny za sebou, mohl si Wittmann vyjet dost velký náskok, aby i napřes  penalizace vyhrál. Druhé místo získal silným finišem Bortolotti před Lawsonem, Goetzem a dobrým Klienem.

Obě děvčata tradičně nedokázala držet tempo ostatních, díky hojným defektům soupeřů ale dojely Floersch a Hawkey na lichotivých pozicích 10 a 11. Pro Němku to znamenalo její první bod v DTM.

Výsledek sobota:

1. Marco Wittmann, Walkenhorst-BMW

2. Mirko Bortolotti, T3-Lamborghini

3. Liam Lawson, AF Corse-Ferrari

4. Maxi Goetz, HRT-Mercedes

5. Christian Klien, JP-McLaren

6. Sheldon van der Linde, Rowe-BMW   

Neděle: Auer udělal strejdovi radost

Svou letos první pole-position si v neděli dopoledne vysloužil Lucar Auer v jeho „protorasistickém“ Mercedesu před opětně výborně naladěným Wittmannem a oběma AF-Ferrari Lawsona a Albona.

Synovec bosse DTM, Gerharda Bergera reagoval na startu velmi dobře, zatímco se za ním obě Ferrari vrhla (neúspěšně) na bílý BMW Wittmanna. Blokáda trošku pomalejšího BMW byla natolik úspěšná, že měl Auer po 5 kolech na špičce již 3sekundový náskok, když společně s Lawsonem a Goetzem překvapivě brzy zavítal do boxů. Wittmann s Albonem měnili pneu o kolo později a Lawsonovi se hned nato konečně podařilo postoupit na druhou pozici.

I když se především Albon vůči Wittmannovi a Bortolotti vůči Goetzovi snažili o předjetí, tak se pořadí dlouho neměmnilo Po polovině závodu vedl Auer jistě před Lawsonem, Wittmannem, Albonem a Goetzem.

A tak se o malou změnu postarala jen taktika: Kelvin van der Linde měnil pneumatiky později, než ostatní a po návratu na trať se zařadil bezprostředně za Wittmanna.

Závěrem závodu dotáhl Lawson svůj odstup na lídra, na předjetí mu ovšem chyběl čas a v Assenu především místo.

Obě „dámy DTM“ tradičně znovu jen tvořily chvost pole – bylo by jistě zajímavé, posadit do jednoho z jejich vozů děvče s větším přirozeným talentem, například Gabrielu Jílkovou…  

Výsledek neděle:

1. Lucas Auer, Winward-Mercedes

2. Liam Lawson, AF Corse-Ferrari

3. Marco Wittmann, Walkenhorst-BMW

4. Kelvin van der Linde, Abt-Audi

5. Alex Albon, AF Corse-Ferrari

6. Maxi Goetz, HRT-Mercedes

Text a foto: Roman Klemm (Klecar-Media)

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

66. Rolex 24h: Porsche, Penske a Nasr triumfují v Daytoně

Tradičně první velký mezinárodní okruhový podnik roku 2024, 24hodinovku v Daytoně vyhráli před chabě obsazenými ochozy Felipe Nasr, Josef Newgarden, Dane Cameron a Matt Campbell na Porsche 963. Po 54letech se tak postarali o vítězství pro oragnizaci Rogera Penskeho, jehož

GT Open: Na Red Bull-Ringu vítězily Lamborghini a Ferrari

Ve Spielbergu pořádala španělská International GT Open svůj dobře obsazený šampionát GT3. V obou závodech se prosadili mladí jezdci. Pátý podnik svého atraktivního kalendáře (Portimao, Spa, Hungaroring, Le Castellet, Spielberg, Monza, Barcelona) absolvoval šampionát International GT Open minulý víkend v

DTM na Lausitzruingu – aneb hrátky s kilogramy

Na Lausitzringu mezi Berlínem a Drážďany vstoupil šampionát DTM do druhé poloviny sezony. V sobotu se prosadil jezdec Ferrari, Jack Aitken a v neděli pilot Lamborghini, Mirko Bortolotti. Nedělní závod patřil k nejlepším roku 2023 – výsledky DTM jsou ovšem

Preining proti Rastovi: Něco pro učebnici budoucího závodníka

Pětadvacetiletý Thomas Preining je synem velkého otce: Andi byl velkou motocyklovou hvězdou Rakouska a mimo sportovních úspěchů se vyznačoval především skutečností, že jeho sponzorem byla porno-hvězda českého původu, Dolly Buster. Mladý Preining se ovšem vydal cestou automobilů a po prvních

reklama