Pátek 29.03.2024

Pátek 29.03.2024

Pátek 29.03.2024

reklama

European Formula Open v Rakousku: Podle scénáře Red Bullu

V rámci „italsko-španělsého víkendu“ ve Spielbergu se představila i relativně neznámá Formule European Open. Ve dvou ze tří závodů při tom jasně dominoval junior Red Bullu, Jak Crawford.

1. závod – sobota: Doma je doma…

Dobře, European Formula Open (dříve „španělská F3“) se na Red Bull Ringu předvedla jen maličkým polem 14 vozů – několik velmi zajímavých jmen ale bylo v kokpitech k nalezení.

Dr. Helmut Marko rozhodl, že svému americkému dorostenci Jakovi Crawfordovi letos zaplatí mimo sezony ve FIA-F3 také závody ve Formuli Open s týmem Motopark, a mladík mu za to poděkoval nejrychlejším časem první kvalifikace.  Druhý čas si zapsal jeho krajan a týmový kolega Cameron Das, před Britem Louisem Fosterem (CryptoTower) a Turkem Cemem Bolukbasim.     Čímž bychom dospěli k dalšímu ze „zajímavých jmen“: po ukončení spolupráce s Charouz Racing Systemem zde totiž našel útočiště Reshad de Gerus (Motopark) – a šťouralové si hned nemohli odpustit poznámky ohledně kvality pole, když notorický zametač pole z F3 zajede ve F-Open na 5. místo… Ale byli tu i další zajímaví borci. Z 8.místa směl do prvního závodu startovat Enzo Trulli (Carlin), syn vítěze velké ceny Monaka, Jarna. No a nechyběl ani Charouzův nový „objev pro F3“, Zdenek Chovanec – Venezuelánec s českými kořeny.

Story sobotního závodu je jednoduchá. Crawford to na domácím okruhu jeho sponzora hned po startu „zabalil“ a nedal soupeřům ani nejmenší šanci. Foster s Dasem dojeli relativně daleko za ním, de Gerus potvrdil 5. místem dobrý tréninkový výkon, Trulli dokroužil závod na 9. a Chovanec na 11. pozici.

Výsledek 1. závodu:

1. Jak Crawford, Motopark

2. Louis Foster, CryptoTower

3. Cameron Das, Motopark

4. Cem Bolukbasi, Van Amersfoort

5. Reshad de Gerus, Motopark

6. Nazim Azman, CryptoTower 

2. závod, neděle: Znáte Nazima Azmana…?

Do druhého závodu startovalo prvních šest soboty v obráceném pořadí a tak stál na pole-position Malajec Nazim Azman. Pilot týmu CryptoTower překvapil bezchybnou jízdou a zvítězil stalem start-cíl. Kdo čekal divy od Crawforda, ten byl zklamán. I jasný vátěz soboty poznal, že se s vozy táto formule prostě nedá předjíždět. Neschopen, prosadits e vůči Bolukbasimu, Fosterovi a Dasovi, dojel pouze 5.

Nemastný neslaný Enzo Trulli havaroval již úvodem a Zdenek Chovanec skončil znovu jen 11.

Výsledek 1. závodu:

1. Nazim Azman, CryptoTower

2. Cem Bolukbasi, Van Amersfoort

3. Louis Foster, CryptoTower

4. Cameron Das, Motopark

5. Jak Crawford, Motopark

6. Reshad de Gerus, Motopark

3. závod, neděle: Crawford z pole-position znovu neporazitelný

Třetímu závodu víkendu předcházela regulérní kvalifikace a tak z prvního místa startoval znovu Crawford. Tentokrát ovšem před překvapivě rychlím de Gerusem, Dasem a Azmanem.

Zatímco vyrazil poleman Crawford perfektně směrem dalšího vítězství, zůstal de Gerus na startu stát a propadl se polem.

Junior Red Bullu vyhrál podobně jasně, jako v sobotu, tentokrát před Dasem a Fosterem. Dopolední vítěz Azman skončil 4. Enzo Trulli opět zůstal mnoho dlužen a dojel po nehodě se Stevensonem bez předního spoileru jen 10. Zdenek Chovanec poničil svůj vůz výletem do štěrku a vzdal. 

V šampionátu, „o kterém nikdo neví“ vede Das dva podniky (Monza a Barcelona) před koncem sezony o bodík před Fosterem. Crawford je třetí.

Výsledek 3. závodu:

1. Jak Crawford, Motopark

2. Cameron Das, Motopark

3. Louis Foster, CryptoTower

4. Nazim Azman, CryptoTower 

5. Casper Stevenson, Van Amersfoort

6. Cem Bolukbasi, Van Amersfoort

Text: Roman Klemm
Foto: Roman Klemm jr.

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama