Čtvrtek 28.03.2024

Čtvrtek 28.03.2024

Čtvrtek 28.03.2024

reklama

Test F3 na Red Bull Ringu: Kdo byl nejrychlejší a jak dopadl český tým?

První mistrovský podnik šampionátu FIA-Formule 3 se pojede již za měsíc, týmy měli ale teprve teď  možnost prvního testu. V rakouském Spielbergu si mohli mladí borci dva dny vyzkoušet materiál a spokojeni byli především dva z nich: V sobotu byl nejrychlejší Rus Alexander Smoljar (ART) a v neděli se prosadil Brazilec Ciao Collet (MP). Oba při tom výrazně zlepšili existující rekord okruhu pro tuto třídu. Také v přestavěném Charouz Racing Systemu mohli být velmi spokojeni.

Sobota: Tak se pomalu rozhýbeme a závěrečnou čtvrthodinku zabereme.

Pro bezmála dvě třetiny účastníků znamenal Velikonoční rakouský test vůbec první příležitost usednout do silných monopostů Dallara-Mecachrome-F3 a proto se v sobotu dopoledne vydali na velmi chladnou trať jen opatrně – a do instalačních kol počátečně dokonce na profilovaných pneumatikách.

Charouz Racing System nechal úvodní dvě hodiny jezdit pouze svého (zatím) jediného smluvního jezdce Reshada de Geruse a když Francouz přezul na bezprofilové slicky, mohl se na čas hřát na výslunní špičky časové tabulky. Později měl manažer týmu Bob Vavřík připarvené vozy i pro Rusa Michaela Belova a Američana Logana Sargeanta a na konec dopolední 3hodinové session to byl především Belov, kdo překvapil 9. časem. Špička ovšem patřila favoritům: Na oběd šel jako nejrychlejší Francouz Clement Novalak (Trident) před juniory Renaultu Caiem Colletem a Victorem Martinsem z týmu MP.

Rozumné pojetí testu vykreslila skutečnost, že dopolední session byla jen jedinkrát přerušena: poté, co Dán Rasmussen odložil vúz týmu HWA do bariéry před šikanou nad paddockem.

Za slunečného počasí, silného větru a lehkého sněžení (!) se týmy a jejich jezdci i odpoledne jen pomalu přibližovali optimálnímu nastavení. Asi 20 minut před koncem se dráha ovšem zaplnila a všichni se chtěli pokusit o opravdu rychlé kolo. Konkurenci šokoval Rus Smoljar. Je druhým rokem ve stáji ART, výborně se tam zabydlel a svou formu podtrhl časem 1:18,894 min. Nejen, že by nejrychlejší soboty – stal se zároveň prvním jezdcem F3, který Red Bull Ring objel v čase pod 79 sekund, což se v sobotu nikomu jinému nepodařilo.

Těsně za ním demonstrovali svůj talent junioři Red Bullu Johnny Edgar (2.), Jak Crawford (4.) a Dennis Hauger (5.), mezi které se třetím časem vmísil úřadující šampion F3-Regional, Frederik Vesti (ART). Výborný debut v barvách anglické stáje Hitech odvedl po svém odchodu od Charouze i Roman Staněk: Byl rychlejší, než japonský  kolega Iwasa a zapsal si vynikající 6. čas odpoledne.

A-propos vynikající čas: Vicemistr F3 minulé sezony Logan Sargeant se na testu dohodl s Antonínem Charouzem teprve před dvěma dny, přesto byl ihned konkurenceschopný a vypálil na ledový asfalt 7. čas. Belov znovu potvrdil, že umí 12. časem, Reshad de Gerus byl po prvním dnu 24.

Výsledek sobotního testu F3 ve Spielbergu:

1. Alexander Smoljar, ART                                1:18.894s

2. Jonny Edgar, Carlin                                        1:19,046s

3. Frederik Vesti, ART                                       1:19,056s

4. Jak Crawford, Hitech                                      1:19,085s

5. Dennis Hauger, Prema                                     1:19,110s

6. Clement Novalak, Trident                               1:19,162s

7. Roman Staněk, Hitech                                     1:19,197s

8. Logan Sargeant, Charouz Racing System        1:19,198s

9. Jack Doohan, Trident                                       1:19,238s

10. Matteo Nannini, HWA                                  1:19,288s

12. Michael Belov, Charouz Racing System       1:19,406s

24. Reshad de Gerus, Charouz Racing System   1:19,933s

Neděle: Brazilce Caia Colleta sníh nerozházel

Předpověď počasí se nemýlila: ve Štýrsku v noci sněžilo a vločky poletovaly vzduchem i po zahájení nedělní dopolední session. Týmy na čas nechaly své vozy v boxech, když se ovšem slunce přeci jen lehce prosadilo, vyzkoušeli někteří měkké pneumatiky. Povedlo se to především Australanovi Calanu Williamsovi. Pilot švýcarské stáje Jenzer dokázal zlepšit Smoljarův rekord a zapsal si nejrychlejší čas dopoledne. Doposud magickou hranici 79 sekund tentokrát ovšem prorazili i Nannini, Frederick, Martins, Crawford a – k velké radosti Boba Vavříka – i „rychlá dvojice Charouz Racing Systemu“ Belov se Sargeantem! Jaké to slibné vykročení týmu Antonína Charouze do sezony 2021. Zatím ovšem chybějí podpisy těchto dvou borců na smlouvách pro celý ročník…

Roman Staněk jezdil dopoledne jen málo, což stačilo jen na 20 měřených kol a 18. čas, zatímco se de Gerus polepšil na 19. pozici.

Odpoledne se měly špičkové časy na „ogumované“ a tudíž zrychlující trati logicky ještě jednou výrazně zlepšit. Brazilská naděje Collet vykouzlila na trať 1:18,592s a pilot týmu MP tím byl nejlepším celého testu. O desetinku za ním se seřadila trojice juniorů Red Bullu, Nor Hauger (Prema), Crawford (Hitec) a Edgar (Carlin). Do další desetinky se vešli slibný Nannini (HWA), Vesti (ART), Novalak (Trident) – a kupodivu i znovu výborně naladěný Belov. Jaké to pádné doporučení pro jeho sponzora,  banku SMP, pustit Michaela do jeho první kompletní sezony F3 s Charouzem. Logan Sargeant se odpoledne smířil s časem ve středu pole, Reshad de Gerus ztrácel na kolegu Belova rovnu sekundu.

Také v týmu Hitech se zdá být o „rozložení sil“ jasno: vicemistr německé F4, Jak Crawford byl celý víkend nejsilnějším tohoto tria, Roman Staněk má za to Japonce Isawu jasně pod kontrolou.

Formule 3 bude před zahájením sezony testovat již jen jednou – za dva týdny v Barceloně. Pak musí všechno „sedět“.  

Výsledek nedělního testu F3 ve Spielbergu:

1. Caio Collet, MP                                              1:18,592s

2. Dennis Hauger, Prema                                     1:18,711s

3. Jak Crawford, Hitech                                      1:18,775s

4. Jonny Edgar, Carlin                                        1:18,791s

5. Calan Williams, Jenzer                                   1:18,836s

6. Matteo Nannini, HWA                                  1:18,858s

7. Frederik Vesti, ART                                       1:18,880s

8. Clement Novalak, Trident                               1:18,886s

9. Michael Belov, Charouz Racing System       1:18,894s

10. Logan Sargeant, Charouz Racing System    1:18,981s                                       

24. Reshad de Gerus, Charouz Racing System   1:19,801s

Text a foto: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama