Čtvrtek 28.03.2024

Čtvrtek 28.03.2024

Čtvrtek 28.03.2024

reklama

Tajemství „blue army“? Motorkáře Michka a Engela zrychluje unikátní česká technika

Stačí se podívat na výsledky z maratonské etapy Dakarské rallye. Martin Michek dojel na 12. místě, kolem něho tovární jezdci na Hondách, Yamahách, KTM či Husqvarnách. „Je tam třicet skvělých závodníků na špičkových strojích, dostat se mezi ně je velmi těžké. Už mě ale berou za opravdového soupeře, což mě velmi těší,“ tvrdil Michek, kterého v neděli dělilo od nejlepšího pouze osm minut. Jak je možné, že soukromý český tým prohání ty tovární s prakticky neomezenými rozpočty? Tajemství je v komponentech, které si ORION – Moto Racing Group vyvíjí ve spolupráci s českými dodavateli. Jde například o sedačku, řetězy nebo výfuk.

V bivaku už poutají pozornost a soupeři je přezdívají „blue army“. Jejich svítivě modrožluté motorky a kombinézy budí respekt, vždyť v letošním ročníku se Martin Michek drží pravidelně mezi dvaceti nejlepšími jezdci. Jeho kolega Milan Engel byl po pátku na 26. příčce. Přitom na startu je více než 15 jezdců na továrních motorkách a z týmů, které na Dakaru fungují ve zcela profesionálním režimu. „V detailním pohledu jsou před Martinem pouze čtyři jezdci, které nemají fabrickou techniku. Z toho dva jsou v satelitním týmu a dostávají tovární podporu,“ popsal realitu Ervín Krajčovič, šéf týmu ORION – Moto Racing Group.

Potvrdil fakt, že se dlouhodobě nejlepšímu českému motocyklovému týmu na Dakaru v letošním roce velmi daří. A to navzdory rychlejšímu profilu tratí, které vyhovují Hondám, Yamahám a dalším se silnějším motorem. „V minulých ročnících se nám nestalo, abychom v každé etapě byli v top 20. Předtím došlo pokaždé k nějakému výsledkovému výkyvu, nyní jsme ve špičce pravidelně,“ dodal Krajčovič. Úspěch je o to větší, protože kategorie motocyklů je na Dakaru suverénně nejsilnější. Nikde jinde není tolik továrních týmů, pouze v kamionech se maratonské soutěži věnuje naplno ruský Kamaz.

V čem tedy spočívá kouzlo českých motorek? V technických detailech, přesněji komponentech. Český tým využívá motory od KTM, další materiál si ale vyvíjí a připravuje ve vlastní režii a s domácími výrobci. „Například naše sedačka od firmy MXS je dělaná pro jezdce na míru a je ze speciálního materiálu, který je odolný dešti a pocení. Řetězy máme od společnosti ČZ, která má stoletou tradici a brzdy od GOLDfrenu. Firma nám dodává brzdové destičky přímo na míru, abychom měli jistotu, že budou odolné teplotě a dalším oděrům,“ vysvětloval Ervín Krajčovič, šéf ORION – Moto Racing Group. „V neposlední řadě využíváme výfuky od RP Tuning. Vyvíjíme ho už šest let souběžně s nastavením našeho motoru. To je pro nás obrovský přínos – spojíme tak daleko lépe výkon motorů s výfukem, což je jedna z nejdůležitějších věcí. Například od KTM dostanete sice kvalitní výfuk, ale stále je to sériová technika,“ popsal klíčovou věc Krajčovič. Součástí týmu jsou i společnosti jako Sencor či Xiomi, které také dodávají toli potřebnou techniku. Vše podstatné z Dakaru můžete sledovat na stanici SPORT 5.

Foto: MRG

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

reklama