Pátek 19.04.2024

Pátek 19.04.2024

Pátek 19.04.2024

reklama

Formule 3-Regional: Krutá porážka Ferrariho juniorů na posvátné půdě v Imole

Málo povedený, protože finančně příliš nákladný šampionát FIA-F3-Regional absolvoval v Imole předposlední podnik ročníku 2020. Trojice favoritů z domácího týmu Prema se tentokrát neslunila na špičce. Naopak: Všechny vychvalované a výborně dotované juniory Ferrari zastínili téměř neznámý debutant Ian Rodruguez a Fin Patrick Pasma. Pilot z Guatemaly vyhrál v sobotu, zatímco si Pasma zajistil oba nedělní zlaté poháry.

O šampionovi se rozhodne za dva týdny ve Vallelunze u Říma mezi Arthurem Leclercem a Gianlucou Petecofem.

1. závod: Kdo je proboha Ian Rodriguez?

Kvalifikace do prvního závodu víkendu v sobotu ráno skončila malým překvapením. Nejrychlejší totiž nebyl ani lídr celkového hodnocení, Brazilec Gianluca Petecof, ani druhý tabulky, bratr „velkého“ Charlese, Arthur Leclerc – ale jejich týmový kolega z doposud dominující stáje Prema, Dán Oliver Rasmussen. Za ním se odpoledne stejně tak překvapivě měli seřadit v F3-Regional naprosto senzačně debutující Guatemalec Ian Rodriguez z týmu DR Formula a Dennis Hauger (Van Amersfoort). Favorizovaní Leclerc a Petecof si připsali pouze čtvrtý, respektive osmý čas maličkého pole dvanácti účastníků. Rasmussen ale nestartoval: Se slzami v očích se musel vypořádat se skutečností, že jeho vůz (převodovka) jednoduše nefungoval!

Na povel ke startu sice nejlépe reagoval Nor Hauger, ke všemu odhodlaný Rodruguez ho ovšem hned brutálně vytlačil na trávu, takže se na druhou pozici mohl protáhnout Leclerc. Favorizovaný Petecof dokončil první kole pouze na 6. pozici. Hůře na tom byla jediná žena pole, Jamie Chadwicková: Již ve Variante Alta jí jeden z kolegů málo gentlemansky vystrčil do autu. 

Ian Geoffrey Rodriguez se minulý rok několikrát blýskl v italské F4 a letos zatím „někde zmizel“. Jeho listopadový nástup v F3-Regional ovšem šokoval. 20letý pilot stáje „underdogů“ DR Formula kroužil po Autodromo Internazionale Enzo é Dino Ferrari bez nejmenší chybičky a nenechal se Leclercem a Haugerem v závěsu vyprovokovat. Takhle si vedou jen skutečně výjimečné přísliby budoucnosti!

Chyboval naopak Leclerc, když 5 kol před koncem vyjel v zatáčce Rivazza z trati, čehož hned využil Hauger a posunul se na druhé místo, zatímco lídr svým rivalům o dvě sekundy ujel. První tři v tomto pořadí dojeli do cíle, což Leclercovi stačilo k tomu, aby převzal první místo v tabulce. Příliš brzy opěvovaný, brazilským Shellem bohatě dotovaný Petecof totiž zcela selhal a dojel jako osmý jen pro malé body. Koncem závodu ho předjel i soukromník Henrion Gillian. Rodriguez se za to postaral o první mezinárodní vítězství v motorsport Guatemaly!

Výsledek sobotního závodu:

1. Ian Rodruguez, DR Formula

2. Arthur Leclerc, Prema

3. Dennis Hauger, Van Amersfoort

4. Pierre-Louis Chovet, Van Amersfoort

5. Konsta Lappaleinen, Kic

6. Patrick Pasma, Kic

2. závod: Rodrigueze dokázal porazit jen Pasma

Nejlepší výchozí pozici pro druhý závod v neděli ráno si vybudoval Arthur Leclerc. Monačan byl nejrychlejší kvalifikace před Patrickem Pasmou (Kic) z Finska, Pierrem-Louisem chovetem (Van Amersfoort) z Francie a sobotní senzací Rodriguezem. Gianluca Petecof opět zaváhal a zajel jen šestý čas.   

Jezdci si museli přivstat, startovalo se totiž již v 9:00h a nejlépe se očividně prospal poleman Leclerc. Do první z připitomělých šikan v úseku Tamburello dosprintoval bezpečně jako první. Rodriguez pokračoval ve svém víkendovém gala-představení a posunul se za Pasmu na třetí místo před Petecofem. Leclerc ovšem měl smůlu: ještě v prvním kole jeho vůz vypověděl službu a novým lídrem se stal Patrick Pasma.

Během první poloviny závodu se na pořadí špičky nic nezměnilo. Pasmův vůz týmu Kic Motorsport vedl relativně jistě před Rodriguezem, za nimi se držel Petecof těsně před Haugerem a Chovetem. V závěrečné fázi dokázal Pasma, kterého podporují stejní finští sponzoři, jako dříve Bottase, svůj náskok zvýšit a letos potřetí zvítězil. Objev víkendu Rodriguez za sebou udržel jak juniora Ferrari, Petecofa, tak i juniora Red Bullu, Haugera a přidal do své sbírky další pohár.  

Chadwicková dojela devátá, nechala při tom ovšem za sebou jen nováčka Marinangeliho a méně nadaného Pesceho…

Výsledek prvního nedělního:

1. Patrick Pasma, Kic

2. Ian Rodruguez, DR Formula

3. Gianluca Petecof, Prema

4. Dennis Hauger, Van Amersfoort

5. Pierre-Louis Chovet, Van Amersfoort

6. Oliver Rasmussen, Prema

3. závod: Pasmův „double“

Zopakování ranního vítězství si Patrick Pasma přiravil prvním startovním místem odpoledne, hned za ním ovšem startovali smolař Leclerc, „objev“ Rodriguez, následováni Chovetem, Haugerem a znovu relativně slabým Petecofem.

Start a první kolo závodu se obešly beze změn pořadí. Pasma provedl Leclerca, Rodrigueze a Choveta imolským sportovním parkem. Ve druhém kole ovšem Rodriguez předvedl, že i on dokáže chybovat a v horní šikaně šel do hodin. To ho stálo špičkové umístění a umožnilo Pasmovi s Leclercem, aby se odtrhli o třetího Choveta a nenápadného Petecofa.

Poté si úvodní dvě třetiny závodu piloti na špičce neublížili. Když ovšem po Henrionově uklouznutí v Aque Minerali celé pole „srazil“ Safety Car, tešili se pozorovatelé na zajímavá závěrečná 4 kola. 19letý Pasma ovšem znovu předvedl kvality „chladného Seveřana“, nedal Leclercovi příležitost k útoku a dojel si pro druhé vítězství dne. Za třetím Chovetem ubránil Petecof čtvrté místo před Haugerem, úvodem chybující Rodriguez dojel pouze devátý.      

Výsledek druhého nedělního:

1. Patrick Pasma, Kic

2. Arthur Leclerc, Prema

3. Pierre-Louis Chovet, Van Amersfoort

4. Gianluca Petecof, Prema

5. Dennis Hauger, Van Amersfoort

5. Pierre-Louis Chovet, Van Amersfoort 6. Oliver Rasmussen, Prema

Text a foto: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama