Čtvrtek 28.03.2024

Čtvrtek 28.03.2024

Čtvrtek 28.03.2024

reklama

Deštivý Lausitzring: Josef Knopp s jízdou na vodě zatím zkušenosti nemá

Po odřeknutí závodů v nizozemském Zandvoortu reagoval pořádající ADAC rychle a předposlední podnik svého kalendáře F4 přesunul na Lausitzring u Berlína. Tedy tam, kde německé mistrovství letos jelo již svůj první závod. Zatímco si zlaté poháry rozdělili Rus Lomko, Američan Crawford a Francouz Bernier, nedokázal se Čech Josef Knopp s okruhem uprostřed bývalé hnědouhelné pánve spřátelit. I proto, že jel na vodě teprve podruhé. Přesto dvakrát bodoval, i když asi chtěl mnohem víc.

Sobota, 1. závod:
První „mokrá“ kvalifikace se vyznačovala především selháním favoritů z týmu Red Bull-Van Amersfoort. Jak lídr celkové tabulky Johnny Edgar, tak i jeho velký soupeř Jak Crawford, se kvalifikovali jen do středu 13členného pole. Lilo ovšem tak silně, že každý z jezdců zajel jen hrstku měřených kol. Nejlépe se to podařilo Finovi Eliasovi Seppänenovi. Pilot týmu Ralfa Schumachera si zajistil pole-position těsně před Joshuou Dürksenem (Mücke) a kolegy ze stáje US-Racing Timem Tramnitzem, Oliverem Bearmanem a Vladem Lomkem.

Český jezdec Josef Knopp nedokázal za daných podmínek ze svých srpnových zkušeností na tomto okruhu příliš těžit. Na polemana ztrácel 2,3s, což stačilo jen na 11. čas.  

V sobotu v poledne sice právě nepršelo, trať uprostřed bývalého hnědouhelného revíru ale byla mokrá a promáčené plochy kolem ní připomínaly bažiny. Finský poleman za těchto podmínek start lehce zaspal a do čela se dostal domácí Tramnitz. Rozjetý Němec z Hamburgu si hned vypracoval lehký náskok, o který ovšem výletem do botaniky uprostřed druhého kola přišel. Vedení tedy převzal Sepännen, kterého ovšem o kolo později předjel Knoppův týmový kolega Dürksen.

Josef Knopp odstartoval opatrně, přesto se i on ocitl po lehké strkanici s Mexičanem Zunigou v blátě a z úvodního kola se vrátil jen jako poslední. V dalším průběhu zábavné honičky dokázali své monoposty udržet na asfaltu jen ti nejzkušenější. Vozy nováčků (jako Knoppův) byly brzy zablácené, jako autokrosové bugyny. Na špičce přesvědčili především lídr Dürksen, Francouz Victor Bernier (R-ace) a Rus Lomko (US-Racing), kteří po polovině závodu bez chybičky drželi přední pozice. Jediným pozitivem z pohledu Knoppa v této fázi bylo, že ještě držel vůz v pohybu – byl 11.  

Osm minut před koncem se chyb ovšem nevyvyrovnali ani Dürksen s Bernierem. I oni nakrátko uklouzli do bahna a první místo převzal senzačně jedoucí Vladislav Lomko (vítěz mokrého závodu na Nürburgringu). Rus si poté dojel pro krásný triumf před Bernierem, Sepännenem a Dürksenem. Zklamaní jezdci Fritse Van Amersfoorta Edgar a Crawford skončili překvapivě jen na pozicích 7 a 8 – pozice, které byly pro Josefa Knoppa bohužel mimo dosah. Plzeňák nedokázal s očividně zle nastaveným vozem atakovat ani nominálně mnohem slabšího Izraelce Meyuhase na posledním bodovaném místě.

Výsledek:

1. Vlad Lomko, US-Racing

2. Victor Bernier, R-ace

3. Elias Sepännen, US

4. Joshua Dürksen, Mücke

5. Oliver Bearman, US-Racing

6. Kirill Smal, R-ace

11. Josef Knopp, Mücke

Neděle, 2. závod:
Druhá část páteční kvalifikace, která slouží k ustanovení postavení na startu dopoledního závodu v neděli, skončila překvapením: Pořád ještě pršelo, jezdilo se ale trochu rychleji a nejlepší kolo Lausitzringu se podařilo Kirillovi Smalovi z francouzské stáje R-ace. Ruský outsider byl o 5 setinek rychlejší, než Američan Jak Crawford, za nimi se na startu směli seřadit domácí Tramnitz a sobotní poleman Sepännenem. Smůla pro lídra tabulky Edgara a Čecha Knoppa: v kvalifikaci nezvládli ani jedno měřené kolo a museli startovat z poslední řady. 

V neděli bylo sucho a poleman Smal využil své výhody perfektně. Nejen to: úvodem závodu dokonce dokázal favorizovanému Crawfordovi lehce ujet, zatímco se Josef Knopp polepšil o jedinou pozici na 12. místo. Jeho „kolega z poslední řady“ Johnny Edgar naopak dokázal rychle dohánět svou ztrátu a brzy byl čtvrtý. Také český jezdec ovšem později dokázal využít několika chyb jezdců před sebou. Společně s týmovými kolegy Zunigou a Dürksenem zapletl sobotního vítěze Lomka do pěkného souboje, který ho kolem třetiny závodu posunul na čas kupředu na sedmé místo.

Těsně před poločasem dotáhli favorité Crawford s Edgarem lídra Smala a rychle ho nechali za sebou. Byl to čas „královského duelu“ obou juniorů Red Bullu o titul – a ten skončil hned o několik set metrů později, když si Edgar na cílové rovince o kolegu utrhl přední spoiler! Závěrem podniku profitoval Crawford na špičce z tvrdého souboje Tramnitze, Smala a Dürksena o druhé místo a dojel si pro plný počet bodů. Knopp bohužel v závěru neudržel slibné tempo ze střední fáze a udržel za sebou jen Číňana Hana.

Výsledek:

1. Jak Crawford, Vam Amersfoort

2. Tim Tramnitz, US

3. Kirill Smal, R-ace

4. Joshua Dürksen, Mücke

5. Victor Bernier, R-ace

6. Oliver Bearman, US-racing

10. Josef Knopp, Mücke

Neděle, 3. závod:
O nedělní poledne pršelo a Lausitzring se proto znovu změnil v nebezpečnou klouzačku. Izraelský poleman Mayuhas neměl proti zkušenějším Bernierovi a Bearmanovi na startu šanci a rychle ztrácel pozici za pozicí. Knoppovi mokrá dráha vysloveně neseděla a závod započal opatrně na chvostu pole.

Výborně naladěný Francouz Bernier poté dokázal rozhodně ujet Bearmanovi, Smalovi a Edgarovi, kteří byli zapředeni do vzájemného souboje. Bylo zajímavé pozorovat, čemu se talenti F4 při sobotním dešti přiučili: Všichni dokázali své monoposty držet až do poločasu závodu na trati. O to překvapivější bylo, že se o první „hrubku“ postaral právě lídr celkové tabulky Edgar. Brit opustil trať a propadl se na sedmou pozici. Jakoby to bylo signálem pro začátek „rodea“ i pro ostatní. O kolo později se v boji o druhé místo srazili Bearman se Smalem, přičemž malý Brit s ohnutým závěsem stačil „sklidit“ z dráhy i Crawforda. Vše se dělo ve prospěch Knoppa, kterému tyto události a skutečnost, že předjel Číňana Hana, dopomohly na bodované 10. místo.

Po dlouhé neutralizaci se závodilo již jen závěrečných 5 minut a výborný Bernier si ani tentokrát nenechal zlatý pohár vzít. Druhý dojel nejlepší rookie sezony, Tim Tramnitz před statečným Rusem Smalem, který třetí místo ubránil těsně před favoritem na titul Edgarem. Senzační páté místo získal doposud bledý Izraelec  Roee Meyuhas.

Závěr jízdy přinesl jisté malé uspokojení i Josefovi Knoppovi. Podařilo se mu předjet včerejšího vítěze Lomka a získal tak 9. místo. Šampionát zakončí již příští víkend podnik ve východoněmeckém Oscherslebenu, do kterého nastoupí junior Red Bullu Johnny Edgat s náskokem 21 bodů na týmového kolegu Jaka Crawforda.

Výsledek:

1. Victor Bernier, R-ace

2. Tim Tramnitz, US

3. Kirill Smal, R-ace

4. Jonny Edgar, Van Amersfoort

5. Roee Mayuhas, R-ace

6. Elias Sepännen, US9. Josef Knopp, Mücke

Text: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama