Středa 01.05.2024

Středa 01.05.2024

Středa 01.05.2024

reklama

Sprint F2 na Hungaroringu: Charouzův Delétraz zabodoval i v neděli

Před nedělním sprintem přišli startégové formule 2 společně s inženýry Pirelli na to, že bude (atypicky) výhodné, během závodu přezout na svěžejší sadu pneumatik. Jen tým Hitech Itala Luca Ghiotta riskoval dojet na původní sadě – a velmi těsně se vyplatilo. Charouz Racing System bral body i vedruhém maďarském závodě: Po sedmé pozici včera dojel Louis Delétraz tentokrát šestý.  

Na Hungaroringu sice ráno sprchlo, v dobu startu ale byla trať na ideální stopě suchá a tak všichni účastníci vsadili na bezprofilové slicky.

Jezdec Charouz Racing Systemu Lous Delétraz měl na gridu před sebou jen pilota UNI-Virtuosi, Calluma Ilotta a do první zatáčky dosprintoval po zhasnutí červených světel současně s Italem Lucou Ghiottem. Zatímco se Delétraz s Ghiottem půl kola přetahovali o druhé místo, mohl si Ilott vybudovat malý náskok. Po prvním kole znělo pořadí Ilott, Ghiotto, Delétraz, Mazepin, Ticktum, Schumacher a Shwartzman. Druhý Charouzův jezdec, Pedro Piquet držel 19. pozici.

Ilott poté popadl příležitost za pačesy a sérií nejrychlejších kol si vybudoval náskok 4 sekund.

Za zády Louise Delétraze se činil především Mick Schumacher. Předjel Mazepina a kolem třetiny závodu začal Švýcara v českém voze atakovat. V 10. kole se Němec dostal na třetí pozici a Delétraz se musel ihned začít bránit proti „ruské hrozbě“ v osobách Mazepina a Shwartzmana za ním. Bezúspěšně. Ve sledu dalších kol přišel o dvě pozice.

Po 13 ze 28 kol závodu proto znělo pořadí Ilott, Ghiotto, Schumacher, Mazepin, Shwartzman a Delétraz. Louisovy pneumatiky ale „měly definitivně dost“ a jako jeden z prvních zavítal do boxů pro svěží obutí. Také pneumatiky oststních špičkových borců ovšem rapidně ztrácely na kvalitě a tak se v boxech brzy objevili i Schumacher, lídr Ilott a Shwatzman. Rychlejší reakce stratégů Charouz Racing Systemu při tom vedla k tomu, že se Louis Delétraz znovu posunul před oba vozy Premy a pověsil se bezprostředně za Ilotta! Po svém stopu v boxech se „probudil“ i Pedro Piquet a zaznamenal nejrychlejší kolo danné fáze závodu.

Dojet na jediné sadě pneumatik riskovali na špičce jen Ghiotto s Alesim. 6 kol před cílem byl vůz Hitechu první před monopostem HWA, obřími kroky je ale doháněli Ilott s Delétrazem, Schumacherem, Shwarzmanem a Mazepinem.  O málo později si všichni podali Alesiho, přičemž se Schumacher posunul i před Delétraze na třetí místo. Švýcarská Charouzova jednička pak za sebou nedokázala udržet ani Rusy Shwartzmana s Mazepinem.

Ghiotto s Ilottem si připravili velké finále: Ital riskoval dále na vyždímaných pneumatikách a Angličan rychle ujídal z jeho náskoku. Dvě kola před koncem činil jeich odstup 8s, při vjezdu do posledního již jen 5s. Poker lídra Ghiotta a jeho týmu Hitech se nakonec vyplatil: Cílem projel o 0,4s před Ilottem! Mick Schumacher skončil před kolegou Shwartzmanem třetí, Mazepin před dobrým Delétrazem pátý. Pedro Piquet skončil na 15. pozici a Charouz Racing System si z Maďarska veze k dalšímu podniku v Silverstrone povzbudívá dvě umístění na bodech.   

Foto: Dutch Photo Agency
Text a foto: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama