Pátek 29.03.2024

Pátek 29.03.2024

Pátek 29.03.2024

reklama

BMW a Chevrolet triumfovaly při ADAC-GT-Masters na Red Bull Ringu

Po závodě v severočeském Mostě se karavana seriálu ADAC-GT-Masters přesunula do štýrského Spielbergu. Sobota tam patřila značce BMW, za kterou vybojovali vítězství piloti týmu MRS, Jens Klingmann a Nikolai Sylvest. Neděle patřila Chevroletu-Corvette Marvina Kirchhoefer a Markuse Pommera.

Sobota: Na rovinkách se nedal BMW M6 týmu MRS dohonit…
Pro sobotní závod si za krásného slunečna před dobře zaplněnými ochozy zajistil pole-position vytáhlý Dán Nikolai Sylvest. Stalo se tak relativně překvapivě. Vytáhlý Dán ve svých třech sezonách GT-Masters ještě zvláště nezazářil a i jeho MRS-BMW M6 působí vedle ostatních opravdových GTéček série spíše neohrabaně. Za ním se kvalifikovali lídři tabulky Neuhauser/van der Linde (Audi) a Barth/Jahn (Corvette). Česká ISR-Audi se Salaquerdou a Stipplerem si 21. časem nevytvořila zrovna optimální výchozí pozici pro odpolední závod.

„Když toho bude zapotřebí, tak tu naše auto bude tak široké, jako ještě nikdy,“ hrozil kolega polemena Jens Klingmann konkurenci těsně před startem.

Sylvest vytěžil z jeho prvního startovního místa maximum. Z prvního kola se vrátil jako první a jeho modrému vozu následovali Bachler (Porsche) a Barth již s jistým odstupem. Salquerda se čilnil a polepšil si o čtyři místa. Výměny jezdců po půlhodince závodu nepřinesly ne špičce žádné důležité změny a napětí nastalo až 5 minut před koncem: to se Jahnově Corvettě skutečně podařilo dotáhnout vedoucí BMW. Klingmann ale nikdy neměl zapotřebí, svůj mohutný vůz nějak „rozšiřovat“. Jahn se sice na brzdě několikrát nebezpečně přiblížil, „pára“ bavorského vozu ovšem na rovinkách vždy lehce stačila k tomu, aby Klingmann dovezl týmu MRS domů rakouské vítězství. Dobrý třetí dojel spolešně s Timo Bernhardem nejlepší z domácích borců Klaus Bachler.

Salaquarda se Stipplerem předvedli výborný závod a dojeli na nevěčném 11. místě. Co mohlo být, kdyby byli lepší v kvalifikaci..?

Výsledek sobotního závodu:

  1. Klingmann/Sylvest, MRS-BMW
  2. Barth/Jahn, RWT-Corvette
  3. Bernhard/Bachler, KUS-Porsche
  4. Niederhauser/Van der Linde, HCB-Audi
  5. Pommer/Kirchhoefer, Callaway-Corvette
  6. Hofer/Mies, Land-Audi

Neděle: Kirhhoefer s Pommerem stylem start-cíl
Neděle se za téměř 30stupňového vedra vyvinula ve velkou show týmu Callaway-Chevrolet. Marvin Kirchhoefer se o 31 tisícin prosadil v kvalifikaci před Svenem Barthem na stejném výrobku týmu RWT, teprve za nimi číhaly hezky seřazeny podle značek nejlepší z Mercedesů, Porsche, BMW, Ferrari a Audi.

Hned od startu vlastně nebylo co řešit: bývalý jezdec GP2 Kirchhoefer se nenechal překvapit a první zatáčkou proletěl před pilotem Porsche, Renauerem. Jezdec z Lipska pak po bezchybné jízdě předal svou Corvettu bývalé německé naději F3 Pommerovi a ten vítězství týmu Callaway nedal v žádném okamžiku podniku z ruky. Zopakovali si tak vítěznou mosteckou neděli. Druzí Indy Dontje s Maxim Goetzem měli v cíli 4,5s ztráty, pro mistrovství důležité ovšem bylo výborné třetí místo vítězné dvojice ze sobotního Mostu, Patrick Niederhauser/Kelvin van der Linde. Jejich HCB-Audi startoval jen z osmého místa, výsledek závodu pro ně ovšem znamená, že i ke čtvrtému podniku šampionátu pocestují v polovině srpna do Zandvoortu jako lídři celkového hodnocení. Na triumfátory soboty Klingmana se Silvestem tentokrát zbylo jen páté místo. Salaquarda se Stipplerem si v kvalifikaci opětně nedokázali vybojovat dostatečně dobrou výchozí pozici pro závod a dojeli na 13. místě.

Výsledek nedělního závodu:

  1. Pommer/Kirchhoefer, Callaway-Corvette
  2. Dontje/Goetz, HTP-Mercedes
  3. Niederhauser/Van der Linde, HCB-Audi
  4. Klingmann/Sylvest, MRS-BMW
  5. Bortolotti/Engelhart, Grasser-Lamborghini
  6. Hofer/Mies, Land-Audi

Celkový stav šampionátu ADAC-GT-Masters:

  1. Niederhauser/Van der Linde                 100 b.
  2. Kirchhoefer/Pommer                               90 b.
  3. Barth/Jahn                                               68 b.
  4. Dontje/Goetz                                           56 b.
  5. Sylvest/Klingmann                                   48 b.

Text a foto: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

66. Rolex 24h: Porsche, Penske a Nasr triumfují v Daytoně

Tradičně první velký mezinárodní okruhový podnik roku 2024, 24hodinovku v Daytoně vyhráli před chabě obsazenými ochozy Felipe Nasr, Josef Newgarden, Dane Cameron a Matt Campbell na Porsche 963. Po 54letech se tak postarali o vítězství pro oragnizaci Rogera Penskeho, jehož

GT Open: Na Red Bull-Ringu vítězily Lamborghini a Ferrari

Ve Spielbergu pořádala španělská International GT Open svůj dobře obsazený šampionát GT3. V obou závodech se prosadili mladí jezdci. Pátý podnik svého atraktivního kalendáře (Portimao, Spa, Hungaroring, Le Castellet, Spielberg, Monza, Barcelona) absolvoval šampionát International GT Open minulý víkend v

DTM na Lausitzruingu – aneb hrátky s kilogramy

Na Lausitzringu mezi Berlínem a Drážďany vstoupil šampionát DTM do druhé poloviny sezony. V sobotu se prosadil jezdec Ferrari, Jack Aitken a v neděli pilot Lamborghini, Mirko Bortolotti. Nedělní závod patřil k nejlepším roku 2023 – výsledky DTM jsou ovšem

Preining proti Rastovi: Něco pro učebnici budoucího závodníka

Pětadvacetiletý Thomas Preining je synem velkého otce: Andi byl velkou motocyklovou hvězdou Rakouska a mimo sportovních úspěchů se vyznačoval především skutečností, že jeho sponzorem byla porno-hvězda českého původu, Dolly Buster. Mladý Preining se ovšem vydal cestou automobilů a po prvních

reklama