Sobota 27.04.2024

Sobota 27.04.2024

Sobota 27.04.2024

reklama

F3 ve Spielbergu: Flörsch zajistila PHM Racing by Charouz první body

O vítězství v obou závodech Formule 3 ve Spielbergu se sice podělili jezdci Premy, Paul Aron a Zak O´Sullivan – jako vítězi se do Žebráku mohli vracet i členové týmu PHM Racing by Charouz: výborná Sophia Flörsch dojela v neděli senzačně devátá a získala týmu první body sezony 2023.

Trénink a kvalifikace: Gregoire Saucy s výbornou výchozí pozicí

Páteční volný trénink se jel za krásného slunečna. Musel být pouze jednou přerušen – když se Sebastian Montoya otočil do štěrku druhé zatáčky „pod Býkem“. Výborný Brazilec Gabriel Bortoleto (Trident) potvrdil, že hodlá i v Rakousku vydatně bodovat a byl de facto celou session na špičce časových listin. Za ním se dopoledne seřadili znovu výborný Taylor Barnard (Jenzer), Gabriele Mini (Hitech), Caio Collet (Van Amersfoort) a Franco Colapinto (MP). Jednalo se o sféry, kterých jezdci PHM Racingu by Charouz zatím nedosáhli. Nejlepší Flörsch byla 20., nový pilot týmu, Angličan McKenzie Cresswell listinu časů uzavíral.

I přes „mokré“ předpovědi zůstalo počasí i při odpolední kvalifikaci suché a horké. Dění na trati silně připomínalo Monzu před lety, kdy se nikdo neodvážil vyrazit kupředu a táhnout ostatní. Ohromné klubko monopostů, čítající na dvě desítky aut, se tedy takticky pomalu valilo po Red Bull Ringu. Když se koncem session přeci jen všichni rozjeli, skončil Gregoirem Saucym (ART) jako nejrychlejší před Dinem Beganovicem (Prema) a Bortoletem. V zásadě tedy opět zůstali favorité mezi sebou. Což také znamenalo, že vyhlídky PHM Racingu by Charouz na body byly po pátku relativně zlé: česko-německý prapor opět držela především Floösch – byla ale jen 21.

Sobotní sprint: Paul Aron vítězí pro Premu

Počasí ve Štýrsku otočilo a letnímu pátku následoval lijavec v sobotu ráno. V čas startu sice nepršelo, trať ale byla mokrá. Španěl Pepe Marti (Campos) má se sprintovými starty z pole-position bohaté zkušenosti a z prvního kola, které se kupodivu obešlo bez nehod, se vrátil jako první před Frederickem, Aronem a Minim. Flörsch držela 19. místo.

Až do poloviny závodu Marti soupěřům lehce ujel, zatímco Aron s Minim předjeli Američana Fredericka. Ve 13. kole se ovšem střetli Villagomez a Gray, což znamenalo neutralizaci a vymazání odstupů. Největší rezervy měl závěrem Paul Aron. Poté, co společně s Minim lídra předjeli, si dojel junior Mercedesu pro zlato. Vedoucí celkového hodnocení Bortoleto zůstal na startu stát a na body nedosáhl, stejně tak jako PHM Racing by Charouz.  

Výsledek sobotního sprintu:

1. Paul Aron, Prema

2. Gabriele Mini, Hitech

3. Caio Collet, Van Amersfoort

4. Zak O´Sullivan, Prema

5. Jonny Edgar, MP

6. Josep Marti, Campos

7. Keanu Frederick, ART

8. Dino Beganovic, Prema

18. Sophia Flörsch, PHM Racing by Charouz

23. McKenzy Cresswell, PHM Racing by Charouz

22. Roberto Faria, PHM Racing by Charouz

Nedělní závod: První body pro PHM Racing by Charouz

V neděli ráno se startovalo za sucha a poleman Gregoire Saucy se katapultoval do vedení před Beganovicem, Bortoletem a sobotním vítězem Aronem. Sophia Flörsch se posunula kupředu na 18. pozici, Cresswell byl hned za ní a Faria uzavíral pole. Po tlačenici ve třetí zatáčce ovšem skončil ve štěrku Gabriele Mini – pro jezdce z Palerma to znamenalo pokračování nepříliš povedeného ročníku.

Re-start po krátké neutralizaci neznamenal změny pořadí. Junior Ferrari, Dino Beganovic se ovšem s druhým místem dlouho nesmířil a v 7. kole na Saucyho s úspěchem zaútočil. Švéd tímto tempem ovšem přetížil své pneumatiky a konkurenti za ním se na něj začali tlačit. Tlačili se tak, že Aron rozpáral Saucymu pneumatiku a sám si tím ulomil spoiler.

Přesně o polovinu závodu předjel Bortoleto Beganoviče a o kolo později si tuto akci zopakoval junior Willliamse, Zak O´Sullivan. Výborně naladěná Flörsch se mezitím posunula na 14. pozici.

Zábavný scénář závodu měl v 15. z 26 kol ve scriptu další změnu pořadí na špičce: Zak O´Sullivan se protlačil před Bortoleta. Brzy poté se střetli Boya s Frederickem a Sophia Flörsch pro PHM Racing by Charouz coby 11. poprvé klepala na bodovaná místa. V závěrečných 5 kolech se o vítězi mělo rozhodnou mezi „členy vláčku“ v sestavě O´Sullivan-Bortoleto-Colapinto- Collet-Montoya.

3 kola před koncem navštívil štěrk 3. zatáčky také Josep Marti a Flörsch postoupila na bodovanou 10. pozici. A mělo být lépe: v jihoamerickém souboji o třetí místo s Colapintem ztratil Montoya mnoho času a pilotka Boba Vavříka dojela senzačně na 9. pozici!

Dál vepředu udržel nervy a prvenství O´Sullivan před Bortoletem a Colettem. Gratulace vítězi, gratulace ale i česko-německé stáji a její půvabné pilotce.

Výsledek nedělního závodu:

1. Zak O´Sullivan, Prema

2. Gabriel Bortoleto, Trident

3. Caio Collet, Van Amersfoort

4. Franco Colapinto, MP

5. Dino Beganovic, Prema

6. Jonny Edgar, MP

7. Christian Mansell, Campos

8. Hugh Barter, Campos

9. Sophia Flörsch, PHM Racing by Charouz

10. Sebastian Montoya, Hitech

20. McKenzy Cresswell, PHM Racing by Charouz
22. Roberto Faria, PHM Racing by Charouz

Text a foto: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama