Úterý 19.03.2024

Úterý 19.03.2024

Úterý 19.03.2024

reklama

Perera (Lamborghini) a Engelhart (Porsche) vítězí při ouvertůře DTM v Oscherslebenu

Právě uplynulým víkendem vstoupil do sezony 2023 šampionát DTM. O úvodní vítězství ročníku se podělili Francouz Franck Perera (Lamborghini) a Rakušan Thomas Preining (Manthey-Porsche). Zaběhlým značkám DTM Mercedes, BMW a Audi premiéra ročníku vůbec nevyšla.

Sobota: Franck Perera a Lamborghini vítězí stylem start-cíl

Ve východoněmeckém Oscherslebenu vyrazilo Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) do nové epochy svých dějin – do epochy, kdy zodpovědnost za šampionát převzal gigant mezi automobilovými kluby, ADAC. Z technického a organizačního hlediska se na průběhu víkednů změnilo jen málo. DTM nemá i nadále paradoxně s „Tourenwagen“, tedy cestovními vozy, co společného a nasazuje speciály GT3. Každý podnik sestává ze dvou od sebe oddělených dní (sobota-neděle) o které se jedou autonomní kvalifikace a závod.

První kvalifikace roku poněkud překvapivě ovládly italské výrobky: pole-position si vybojoval z GP2 zkušený Francouz Franck Perera na SSR-Lamborghini před dalším jezdcem s velkou monopostovou minulostí, Jackem Aitkenem na Ferrari týmu Emila Freye. Také ve druhé řadě stály další dva Huracany: Mirko Bortolotti (SSR) a Mick Wishofer (Grasser). Ve 27 vozů silném poli byl nejlepším pilotem Audi Riccardo Feller (5.), nejlepší Porsche kvalifikoval Thomas Preining jako 6. a nejrychlejší z vozů BMW byl René Rast na 8. místě. Naprosto zklamaly vozy Mercedes-AMG, kde byl nejrychlejším jezdcem David Schumacher na katastrofální 16. pozici.

Zájem platícího publika se bohužel držel v úzkých mezích (daleko pod 10.000) a když zhasla strartovní světla vyrazily vozy týmu SSR nejlépe: Perera udržel první místo a za něj se posunul kolega Bortolotti. Špatný úvod za to měl bývalý jezdec Williamsu-F1, Jack Aitken: Během prvního kola ho předjel i Feller a Ferrari Anglo-Koreánce byl prvním vozem, který zastavil pro jiné pneumatiky.

Ve zcela jiné formě se prezentoval Perera. K polovině závodu ujel Bortolottimu o 6 sekund, zatímco Austro-Ital za sebou brzdil Fellera s Timem Heinemannem na nejrychlejším Porsche (Toksport).

Motorsport Arena v Oscherslebenu je bohužel typickým představitelem moderních autodromů, kde architekt jaksi zapoměl zabudovat místa k předjetí – a tak se pořadí hnulo především under-/overcuty a velkým množstvím packanic při zastávkách v boxech. Když měli všichni přezuto, vedl stále ještě Perera, na druhé místo ovšem postoupil Heinemann pořed Aitkenem, kterému brzský stop očividně prospěl. Bortolotti se propadl až na 8. pozici. Senzací závodu – a především jeho závěru – byl mladý Heinemann. Pereru dotáhl až na 3 sekundy, více ale zkušený Francouz nedovolil a s přehledem vyhrál.   Za Aitkenem se vyvinul zábavný souboj o 4. místo, ve kterém se prosadil Feller vůči Rastovi.

Výsledek sobotního závodu DTM v Oscherslebenu:

1. Franck Perera, SSR-Lamborghini                 

2. Tim Heinemann, Toksport-Porsche                      

3. Jack Aitken, Frey-Ferrari                 

4. Ricardo Feller, Abt-Audi                   

5. René Rast, Schubert-BMW                   

6. Kelvin van der Linde, Abt-Audi    

7. Laurin Heinrich, Bernhard-Porsche                   

8. Mirko Bortolotti, SSR-Lamborghini        

Neděle: Eine Porsche-Dampfwalze

Ani v neděli diváků nepřibylo a v kvalifikaci tentokrát byly vozy Porsche Preininga (Manthey) a opět výborného Tima Heinemanna (Toksport) rychlejší, než Lamborghini Schmida (Grasser) a Bortolottiho (SSR).

Po letmém startu se na špičce usadila rakouská dvojice Preining-Schmid, za nimi se seřadili Heinemann, Olsen (Manthey-Porsche), Bortolotti a Engelhart (Toksport-Porsche). „Klasické“ značky staré DTM jako Mercedes, BMW  a Audi opět nehrály roli, což jaksi vyzvedl René Rast ulomeným kolem a následujícím letem do štěrku v 5. kole.

Hned po následujícím re-startu se Heinemann protlačil před Schmida. Pro značku z Zuffenhausenu mělo být ještě lépe po zastávkách v boxech: za jasným lídrem Preiningem se totiž usadil Engelhart před Heinemannem a Olsenem! Čtyřem Porsche následovaly dvě Lamborghini Schmida a Bortolottihio s Fellerovým Audi v závěsu.

Preining dění na trati sice jasně ovládl, přibrzdila ho ale pravidla: za přestupek při výměně pneumatik musel projet „pomalou zónou“, což ho stálo těsně před koncem dvě pozice a vítězství. Z toho se radoval dřívější šampion GT-Masters, Christian Engelhart. Porsche tedy v neděli odpovědělo 4násobným triumfem, což připomínalo  staré časy senzační DRM z konce 70. let. Franck Perera a jeho Lambo nenalezli svůj sobotní vítězný rytmus a dojeli jen 12.

Druhý podnik DTM se pojede za měsíc v nizozemském Zandvoortu.

Výsledek nedělního závodu DTM v Oscherslebenu:

1. Christian Engelhart, Toksport-Porsche                 

2. Tim Heinemann, Toksport-Porsche

3. Thomas Preining, Manthey-Porsche                      

4. Dennis Olsen, Manthey-Porsche

5. Clemens Schmid, Grasser-Lamborghini

6. Mirko Bortolotti, SSR-Lamborghini                

7. Ricardo Feller, Abt-Audi

8. Jusuf Owega, Landgraf-Mercedes

Text a foto: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

66. Rolex 24h: Porsche, Penske a Nasr triumfují v Daytoně

Tradičně první velký mezinárodní okruhový podnik roku 2024, 24hodinovku v Daytoně vyhráli před chabě obsazenými ochozy Felipe Nasr, Josef Newgarden, Dane Cameron a Matt Campbell na Porsche 963. Po 54letech se tak postarali o vítězství pro oragnizaci Rogera Penskeho, jehož

GT Open: Na Red Bull-Ringu vítězily Lamborghini a Ferrari

Ve Spielbergu pořádala španělská International GT Open svůj dobře obsazený šampionát GT3. V obou závodech se prosadili mladí jezdci. Pátý podnik svého atraktivního kalendáře (Portimao, Spa, Hungaroring, Le Castellet, Spielberg, Monza, Barcelona) absolvoval šampionát International GT Open minulý víkend v

DTM na Lausitzruingu – aneb hrátky s kilogramy

Na Lausitzringu mezi Berlínem a Drážďany vstoupil šampionát DTM do druhé poloviny sezony. V sobotu se prosadil jezdec Ferrari, Jack Aitken a v neděli pilot Lamborghini, Mirko Bortolotti. Nedělní závod patřil k nejlepším roku 2023 – výsledky DTM jsou ovšem

Preining proti Rastovi: Něco pro učebnici budoucího závodníka

Pětadvacetiletý Thomas Preining je synem velkého otce: Andi byl velkou motocyklovou hvězdou Rakouska a mimo sportovních úspěchů se vyznačoval především skutečností, že jeho sponzorem byla porno-hvězda českého původu, Dolly Buster. Mladý Preining se ovšem vydal cestou automobilů a po prvních

reklama