Pátek 19.04.2024

Pátek 19.04.2024

Pátek 19.04.2024

reklama

Misano: Italské F4 kralují tým Prema a Kimi Antonelli

Druhému podniku italského šampionátu formule 4 v Misanu kralovala nová hvězda scény, Andrea Kimi Antonelli. Ital dvakrát vyhrál a jednou dojel druhý.

Sobotní kvalifikace: Antonelli si zajistil dvě pole-position

Pokud kdy nějaký juniorský šampionát zasloužil pojmenovýní „líheň talentů“, tak jím i letos jistě je italské mistrovství Formule 4. Ke druhému podniku v Misanu u Rimini se přihlásilo 36 mladých pilotů – kdo se zde prosadí, ten tedy opravdu musí umět.

Dobrá, někdo to má možná trochu lehčí: kdo si zajistí kokpit v italském týmu Prema, ten si může být jistý špičkovým materiálem. Kvalifikace do prvního sobotního závodu to potvrdila.

Nejrychlejší byl předsezonní favorit Kimi Antonelli, před Rafaelem Camarou a Jamesem Whartonem – všichni ze jmenované squadry. Za nimi se kvalifikoval Ir Alex Dunne z týmu Ungar-Schumacher, následován čtvrtým jezdcem Premy, Charliem Wurzem, Marcusem Amandem (US) a Conradem Laursenem (opět Prema).  Osmým místem za silným Polákem Kaszparem Stukou (US) překvapila Maya Weug (Iron Dames/Prema). A talenti „velkých jmen“ z týmu Van Amersfoort? Emerson Fittipaldi junior zajel 14. čas, Brandon Badoer byl 20.

Ještě výrazněji se talenti Premy prosadili v kvalifikaci pro nedělní závod: Antonelli byl nejrychlejší před kolegy Wurzem, Whartonem, Camarou a Laursenem. Weugová byla tentokrát za Amandem sedmá, Badoer zajel 11. a Fittipaldi 15. čas.

Sobotní závod: Antonelli nakonec vytriksoval Camaru

Kimi Andrea Antonelli zažil slabý úvod sezony v Imole a proto se chtěl junior Mercedesu v Misanu jaksepatří rehabilitovat. V sobotu večer nevyrazil do prvního závodu víkendu optimálně a ztratil jednu pozici vůči Camarovi. Za nimi se seřadili Wharton, Wurz a Dunne, zatímco Fittipaldi poskočil kupředu na 9. pozici.

Následoval velký duel Brazilce Camary s Italem Antonellim o vítězství.     „Misano World Circuit Marco Simoncelli“ ale zrovna nepodporuje pokusy o předjetí a když se lídr nedpustí hrubky, má pronásledovatel sotva šanci. Antonelli vybalil všechny triky, Camara ovšem šikovně blokoval. Podařilo se až 3 kola před koncem, kdy Antonelli našel malou skulinku k předjetí – a hned ji využil. Za nimi se Dunne šikovně posunul na třetí místo před Wurze a Whartona. Weugová dojela dobrá 7. a Fittipaldi bral jako 10. první bod sezony. Druhé děvče v poli, Ruska Viktoria Blokchina (PHM) skončila 19.  

Výsledek:

1. Kimi Antonelli, Prema

2. Rafaele Camara, Prema

3. Alex Dunne, US

4. Charlie Wurz, Prema

5. James Wharton, Prema

6. Conrad Laursen, Prema

Nedělní dopolední závod: Pro Antonelliho to byla povedená kopie soboty

Pokud dvojnásobný poleman Antonelli ukázal o víkend na pobřeží Adria slabinu, pak to byly starty: zaváhal totiž i tentokrát, čehož využil Charlie Wurz. Za nimi se z prvního kola vrátili týmoví kolegové Wharton a Camara. Tentokrát Antonelli ovšem nepotřeboval tolik času, aby se vrátil na špičku pole. V Monaku žijícího Austro-Angličana Wurze předjel již ve třetím kole a pádil si poté pro další neohrožené vítězství. Piloti za ním si navzájem neublížili a dojeli v danném pořadí – možná se i proto závod kupodivu obešel bez neutralizací. Weugová (11.), Badoer (13.) a Fittipaldi (15.) tentokrát nebodovali.

Výsledek:

1. Kimi Antonelli, Prema

2. Charlie Wurz, Prema

3. James Wharton, Prema

4. Rafaele Camara, Prema

5. Marcus Amand, US

6. Conrad Laursen, Prema

Nedělní odpolední závod: Camara využil darované šance

Piloti stáje Prema okupovali v pořadí Antonelli, Camara, Wurz a Wharton první dvě startovní řady posledního závodu víkendu a bylo jasné, že se pravděpodobně opět prosadí jeden z nich. Přesto z nich byl nakonec spokojen jen jeden.

Antonelli tentokrát nezaváhal a vedl od začátku závodu. První z jezdců Premy, pro kterého závod nedopadl dle představ, byl člen Akademie Ferrari, James Wharton. Již brzy se neubránil Dunneovi a Amandovi. Tlačili se na něj i dobře naladěná Weugová s Bedrinem. Rus se prosadil a začal dotahovat Wurze, který měl problém s rychlým Dunnem.   

Na špičce měl Antonelli úvodem závěrečné třetiny uspokojující náskok před Camarou, když se po nehodě Belgičana Castra s Koreáncem Hwarangem neutralizovalo. Camara využil této darované příležitosti a po re-startu 3 kola před koncem se ve druhé zatáčce posunul na špičku. Za ním kolidovali Antonelli s Dunnem, Wurz letěl do štěrku a i Weugová s Bedrinem přišli  o bodovaná místa.

Poslední kolo se pak ani nedojelo: po zlé nehodě pěti jezdců (mezi nimi obě děvčata) středu pole závod ukončila červená vlajka. Rafael Camara vyhrál závod a zároveň se posunul na špičku šampionátu. Mistrovství pokračuje za dva týdny ve Spa.

Výsledek:

1. Rafaele Camara, Prema

2. Kimi Antonelli, Prema

3. Marcus Amand, US

4. Kaszper Sztuka, US

5. Conrad Laursen, Prema

6. Martinius Stenshorne, Van Amersfoort

Text a foto: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama