Pátek 29.03.2024

Pátek 29.03.2024

Pátek 29.03.2024

reklama

Kvalifikace F3 na Red Bull-Ringu: Charouzův Logan Sargeant vyrazí do sprintu z pole-position

Jednička stáje Charouz Racing System, Logan Sargeant celý pátek dokazovala, že může klidně bojovat o nejrychlejší čas. Po chybičce na Američana zbylo jen 12. místo, které ovšem první sobotní sprint znamená pole-position. Nejrychlejší dnešní kvalifikace byl Brazilec Caio Collet z týmu MP.

V dopoledním volném tréninku ještě „plaval na vlně úspěchu z Le Castelletu“ zejména Jack Doohan (Trident). Syn motocyklového šampiona Micka zajel před Britem Oliverem Caldwellem (Prema) a Američanem Jakem Crawfordem (Hitech) nejrychlejší čas. Z pohledu Charouz Racing System slibovalo dobrý páteční kvalifikační výsledek 4. místo Logana Sargeanta – na Doohana  ztrácel jen 35 setin. Také Enzo Fittipladi se ve druhém voze české stáje předvedl ve zlepšené formě a docílil 16. času. Nepříliš úchvatně do rakouského víkendu vyrazili třetí jezdec Charouz Racing Systemu. Reshad de Gerus uzavíral pole 30. účastníků.

Odpoledne zavánělo deštěm, a tak se vozy rozjely na trať ihned po zahájení kvalifikace. Z mračen nad pohořím Tauern ale ani nekáplo, čehož  před přezutím na čerstvé obutí nejlépe využil Dán Frederik Vesti (ART). Druhý čas si zapsal Crawford a Sargeant znovu přesvědčil výborným třetím místem, přičemž mu na lídra chyběly jen čtyři setiny. V dobré náladě byl stále i Enzo Fittipaldi, který  si prozatím vybojoval devátou pozici.

Hned po zahájení druhé fáze session se o vzrušení postarali především Charouzův pilot de Gerus a Izraelec Cohen. De Gerus v boxové uličce kolidoval s jedním z vozů Andrease Jenzera – monopost při tom naštěstí vážně nepoškodil. Cohen zanedlouho na to zůstal stát na startovní rovince a kvalifikace byla přerušena.

Rozhodnout tedy musela závěrečná „pětiminutovka“.  A v této finálové fázi skutečně padaly rekordy. Vesti dlouho držel první místo, v posledním kole jeho čas ale zlepšil nejdříve Dennis Hauger (Prema) a v poslední sekundě oba překonal Brazilec Caio Collet.

A Sargeant? Pilot, který musí znát Red Bull Ring ze všech účastníků nejlépe (po předsezonním testu F3 zde startoval i v mistrovství ELMS), všechny své ambice zahodil chybkou v rozhodujícím kole: v dřívěší Tirochově zatáčce byl dvěma koly ve štěrku a nemohl proto do boje o pole-position zasáhnout. Zbyl na něj jen 12. čas, který ovšem znamená první místo na startu zítřejšího sprintu, který začíná v 10:30h. Fittipaldi zajel dobrý 15. čas, de Gerus má opravdu jen teoretickou naději na dobrý výsledek.

Výsledek kvalifikace F3 ve Spielbergu:

1. Caio Collet, MP                                                    1:19,697s
2. Dennis hauger, Prema                                         1:19,726s
3. Frederik Vesti, ART                                              1:19,754s
4. Alexander Smolyar, ART                                      1:19,801s
5. Jak Crawford, Hitech                                            1:19,817s
6. Clement Novalak, Trident                                     1:19,829s
7. Jack Doohan, Trident                                           1:19,887s
8. Oliver Caldwell, Prema                                         1:19,900s

12. Logan Sargeant, Charouz Racing System         1:20,101s
15. Enzo Fitttipaldi, Charouz Racing System           1:20,188s
25. Reshad de Gerus, Charouz Racing System       1:20,762s

Text: Roman Klemm
Foto: Dutch Photo Agency

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama