Pátek 29.03.2024

Pátek 29.03.2024

Pátek 29.03.2024

reklama

Italská F4 ve Vallelunze: Poslední dva zlaté poháry roku 2020 pro Bearmana s Edgarem

Ze tří na dva závody zkráceným víkendem ve Vallelunze u Říma zakončil i poslední evropský monopostový šampionát sezonu 2020. Zlaté poháry italské formule 4 si při tom rozdělili Britové Oliver Bearman a Jonny Edgar.

K poslednímu podniku italského mistrovství F4 přicestoval domácí pilot Gabriele Mini již jako novopečený šampion. 15letému jezdci Prema a i jeho 32 konkurentům ovšem šlo o to, zanechat před zimními rozhovory se sponzory a týmy pokud možno výborný dojem. Na klasickou trať u Říma při tom bohužel nepřicestoval ani Plzeňák Josef Knopp, ani jihoamerický „pseudo-Čech“ Zdenek Chovanek.

1. závod – sobota: Zatím největší triumf mladé kariéry Olivera Bearmana

Mini, na kterého se nejpozději po zisku titulu v Imole snášejí jen ódy chvály a který na křídlech Akademie Ferrari jistě poletí ještě hodně vysoko, udělal své pověsti všechnu čest a postavil svůj monopost týmu Prema na pole-position. Za ním v dešti překvapili špičkovými výkony dva jezdci známí z německého šampionátu, Brit Oliver Bearman (US) a Rus Kiryl Smal (Prema).

Dráha v poledne z části oschla a díl pole (mezi nimi i poleman Mini) se rozhodl startovat na bezprofilových slickách. O zábavu tedy bylo postaráno… Maličký Brit Bearman předvedl na profilovaném obutí raketový start a katapultoval se do vedení, zatímco se za ním Francesco Pizzi dostal před Miniho. Na správné obutí a nastavení vsadil očividně i Jonny Edgar, který se brzy začal tlačit na Pizziho, zatímco za nimi se i Bortoleto, Beganovic, Formaroli a Crawford dostali před hůře vybaveného Miniho.

Druhou polovinu závodu pokazily tři neutralizace a „pod žlutou vlajkou“ se také projelo cílem. Oliverovi Bearmanovi, který se letos „vyznamenal“ velmi nevyrovnanými výkony, to mohlo být jedno. Angličan z týmu Ralfa Schumachera a Gerharda Ungara slavil největší triumf své mladé kariéry před Pizzim a Edgarem. Šampion Mini zachraňoval na klouzačce ve Vallelunze 8. místo. 

Výsledek sobotního závodu:

1. Oliver Bearman, US

2. Francesco Pizzi, Van Amersfoort

3. Jonny Edgar, Van Amersfoort

4. Gabriel Bortoleto, Prema

5. Dino Beganovic, Prema

6. Jesse Salmenauto Bhaitech

2. závod – neděle: V mokru kraloval Jonny Edgar

Nejlepší kvalifikační kolo vyšlo pro druhý závod Brazilci Gabrielovi Bortoletovi. Miniho a ostatní porazil jezdec Premy o tučných 0,8s. Třetí pozici si zajistila největší naděje rumunského motorsportu (ano, i to existuje) Filip Ugran startující za švýcarskou stáj Jenzer, před novým německým šampionem F4, Britem Jonny Edgarem (Van Amersfoort).

Dopoledne pršelo v plánovaný čas startu tak silně, že byl víkend zkrácen ze tří na dva závody a o nový start se pořadatel pokusil až odpoledne. Po dvou kolech za Safety Carem ovšem začalo znovu pršet tak silně, že pole bylo opět staženo do boxů. Po přestávce další pokus o start za lehčího deště vyšel. Brazilec Bortoleto na špičce hned využil volného výhledu k úprku před Brity Bearmanem s Edgarem a Minim. Německý mistr Edgar však dokázal v posledním podniku sezony ještě jednou předvést svou třídu a Bortoleta na špičce vystřídal.

Závodilo se ovšem jen deset minut, než na trať znovu vyjel Safety Car. Když skončila neutralizace po Pizziho nehodě, musel Edgar zbývající čtyři minuty bránit své vedení před trojicí Premy, Bortoleto-Mini-Smal. Bravurně se mu to podařilo, ještě než se Smal s Minim srazili. Na druhé místo tak vlastně postoupil Edgarův týmový kolega Jak Crawford. Kolem trati ovšem bylo tolik vraků, že se ředitelství rozhodlo o předčasné ukončení červenou vlajkou. Platil tedy poslední průjezd cílovou rovinkou a Smal s Minim přeci jen směli na stupínek vítězů…    

Výsledek nedělního závodu:

1. Jonny Edgar, Van Amersfoort

2. Kyril Smal, Prema

3. Gabriele Mini, Prema

4. Gabriel Bortoleto, Prema

5. Jak Crawford, Van Amersfoort

6. Oliver Bearman, US

Celkový výsledek italského šampionátu F4 roku 2020:

1. Gabriele Mini             284 b.

2. Francesco Pizzi          208 b.

3. Dino Beganovi           179 b.

4. Jonny Edgar               169 b.

5. Gabriel Bortoleto       157 b.

6. Jak Crawford             150 b.

7. Andrea Rosso            140 b.

8. Filip Ugran                 133 b.

9. Leonardo Fornaroli    108 b. 10. Oliver Bearman         85 b.

Text a foto: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama