Úterý 16.04.2024

Úterý 16.04.2024

Úterý 16.04.2024

reklama

F2 v Monze: Delétraz na bodech a zítra vyrazí z pole-position

Dějiny klasické italské trati v Monze zažily nejeden velkolepý výkon velkého Michaela Schumachera. Dnes se tam výborně předvedl i jeho syn Mick, když vyhrál svůj první závod F2. Jezdci Charouz Racing System podali dobrý výkon. Louis Delétraz jezdil celý závod mezi nejlepšími, skončil osmý a zajistil si pole-position pro neděli. Dobře si vedl i Pedro Piquet, který si během závodu polepšil o šest pozic a skončil jen těsně za bodovanými místy.  

Naděje české stáje Charouz Racing System v hlavním závodě v Monze spočívaly téměř výhradně na Švýcarovi Delétrazovi, který startoval z devátého místa. Druhá česká Dallara s Pedrem Piquetem v kokpitu stála na startu hlavního závodu jen na problematické 18. pozici. Ovšem na papíře mohou věci vypadat jinak, než na trati a Brazilec se vydal na velkou stíhací jízdu.

Po osmi kolech měnil Charouz Racing System jako vůbec první pneumatiky u Delétraze, stejnou taktiku volila Prema u Shwartzmana. Pedro Piquet absolvoval svou povinnou výměnu hned o dvě kola později. Lídr šampionátu Ilott, kterého loni pro F2 vycovala právě česká stáj Charouz Racing System, měnil ve 12. kole – a ztratil při tom závod v boxech. Při rozjezdu mu totiž „odumřel“ motor a v pořadí se propadl až za Piqueta. To Švýcar v českém voze jel takticky výborně a chvíli dokonce pošilhával po stupních vítězů.

Začátkem závěrečné třetiny závodu měl Mick Schumacher jasný náskok 3,6s na Lundgaarda, Delétraz byl šestý a Pedro Piquet se skvělým výkonem dokázal posunout kupředu na 10. místo. Nejrychlejším pilotem v královském parku ale byl Callum Ilott, který se sérií rekordních kol snažil napravit škodu, kterou natropila jeho nepovedená zastávka v boxech. Osm kol před cílem se rozjetý Brit posunul před svého velkého soupeře o titul Shwartzmana na šesté místo a vrhl se na Delétraze, který se pořád ještě držel těsně za Tsunodou. Švýcara předjel junior Ferrari hned v příštím kole a Charouzova jednička ztratila brzy i další pozici vůči Číňanovi Zhouovi. Téměř ve stejném okamžiku před sebe musel Piquet pustit Inda Daruvalu a vypadl z bodovaných míst.

Louis Delétraz nakonec ještě ztratil 7. místo v posledním kole, jeho výsledek ovšem znamená pole-position pro zítřejší sprint! Pedro Piquet dojel ze své mizerné startovní pozice dobrý 12. Nedělní závod tak bude pro českého fanouška s velmi výrazně aromatickým kořením a určitě se máme na co těšit.

Foto: Dutch Photo Agency
Text: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama