Sobota 20.04.2024

Sobota 20.04.2024

Sobota 20.04.2024

reklama

F4 na Nürburgringu: Josef Knopp sbíral zkušenosti a poprvé bodoval

Mlaďoučký rodák z Plzně Josef Knopp měl tento víkend možnost nastoupit na jedné z nejslavnějších tratí světa. Německé mistrovství formule 4 zavítalo na věhlasný Nürburgring. Pilot týmu Mücke předvedl vyrovnané výsledky a z pohoří Eifel, kde již před stoletím zářili Eliška s Čeňkem Junkovými, si domů odvezl bod.  

1. závod
Ke druhému podniku sezony 2020 ADAC Formel 4 vážil cestu i italský tým Prema, a tak pole startujícíh povyrostlo na poněkud povzbudivější a sportovně hodnotnější počet patnácti vozů. Byla to právě hvězda Italů, Gabriele Mini, kdo si vybojoval pro první závod víkendu pole-position. Josef Knopp si vyjel se ztrátou necelé sekundy 13. pozici.

Na startu sice nejlépe reagoval Crawford, Mini si ale ve druhé zatáčce zajistil první místo před Američanem a svým týmovým kolegou Beganovicem. Crawford si přitom rozpáral pneumatiku a zatímco musel do boxů, vrátil se Knopp z prvního kola jako 11. V polovině závodu si to mladých Čech chvíli rozdával s pilotem slavného příjmení Sebastianem Montoyou o deváté místo. Syn bývalé hvězdy F1, Indy a NASCAR Juana-Pabla Montoyi letos započal svou kariéru v monopostech.

Závěrem závodu Edgar Minimu sice nebezpečně dýchal na záda, Ital ale nakonec o 0,5s zvítězil. Pro třetí místo si dojel Fin Elias Seppänen ze stáje Ralfa Schumachera. Dobře jedoucí Knopp přišel o bodík jen těsně, když před sebe musel na 10. místo pustit silně finišujícího Crawforda.

Výsledek 1. závodu F4 na Nürburgringu:
1. Gabriele Mini, Prema
2. Jonny Edgar, Van Amersfoort
3. Elias Seppänen, US
4. Victor Bernier, R-Ace
5. Francesco Pizzi, Van Amersfoort
11. Josef Knopp, Mücke

2. závod
Nejrychlejším mužem druhé kvalifikace byl lídr průběžného pořadí Brit Jonny Edgar před Seppänenem a dopoledním vítězem Minim. Josef Knopp se znovu musel smířit se 13. časem.

Po startu se junior Red Bullu Edgar bravurně usadil na špičce, za ním se Seppänen prosadil vůči Minimu a Crawfordovi. Kupředu směřoval i český pilot a z prvního kola se vrátil na 9. místě. Edgar poté svým známým stylem zbytku pole lehce ujel a zajistil si plný počet bodů. Piloti za ním si  30 minut závodu sice nic nedarovali, na pořadí Seppänen, Mini a Crawford se ale nic nezměnilo. Z bodíku se mohl radovat i Josef Knopp. Poté, co byl předjet Montoyou, uhájil 10. místo těsně před Beganovicem. Právě v tomto souboji však Čech probrzdil pneumatiky takovým způsobem, že bylo jasné, že poslední závod nebude moci soupeřům konkurovat. Což se nakonec potvrdilo.

Výsledek 2. závodu F4 na Nürburgringu:
1. Jonny Edgar, Van Amersfoort
2. Elias Seppänen, US
3. Gabriele Mini, Prema
4. Jak Crawford, Van Amersfoort
5. Tim Tramnitz, US
10. Josef Knopp, Mücke

3. závod
V neděli využil Němec s paraguayskou licencí Joshue Dürksen výborného startu a dojel berlínské stáji Mücke Motorsport neuvěřitelně dominantním způsobem pro vítězství ve stylu start-cíl. Těžil přitom ze zábavného (a téměř celý závod trvajícího) trojboje o druhé místo mezi Crawfordem, Minim a Edgarem. Angličan musel krátce před koncem polevit a propadl se až na páté místo za Seppänena. Druhou pozici si tak zajistil Američan Jak Crawford. 

Týmový kolega vítěze Dürksena, nováček ze Západních Čech Josef Kopp, pojal svůj třetí start na moderním Nürburgringu coby další kapitolu z „účebnice ziskávání zkušeností v monopostech“. V úvodních kolech se ještě dokázal držet mezi nejlepší desítkou, v průběhu závodu ovšem lehce povolil a skončil 14.  

Šampionát bude pokračovat až v polovině září na Hockenheimringu. Lze ale vycházet z toho, že „Knopp aspol.“ oplatí Premě návštěvu a vydají se na pár závodů italského šampionátu. Josef se tak bude mít možnost dále učit a rozvíjet jako závodník. A nutno říct, že se učí rychle. Jsme moc zvědaví, jak si dále povede.

Výsledek 3. závodu F4 na Nürburgringu:
1. Joshua Dürksen, Mucke
2. Jak Crawford, Van Amersfoort
3. Gabriele Mini, Prema
4. Elias Seppänen, US
5. Jonny Edgar, Van Amersfoort
14. Josef Knopp, Mücke

Text: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama