Sobota 20.04.2024

Sobota 20.04.2024

Sobota 20.04.2024

reklama

V prvním závodu F2 v Bahrajnu triumfovala zkušenost – jezdci týmu Charouz se zatím učili

O vítězství a tučné body prvního závodu mistrovství Formule 2 v Bahrajnu se přetahovali výlučně zkušení piloti. Nejrychlejší z nich byl Kanaďan Nicholas Latifi a mohl slavit velké vítězství před Luicem Ghiottou, Sergiem Sette Camarou a nejlepším z nováčků Anthoinem Hubertem. Jezdci týmu Sauber Junior by Charouz sbírali zkušenosti a dojeli mimo body.

„Testy proběhly z mého hlediska výborně, kvalifikace ještě lépe a Bahrajn je tratí, kterou mám vysloveně rád. Na závod se proto těším,“ komentoval pochopitelně s velkou dávkou optimismu poleman Luca Ghiotto svou situaci těsně před startem. Vedle pilota stáje UNI Virtuosi se na první start sezony postavil Louis Delétraz (Carlin) a za nimi se za optimálního slunečna seřadili Nyck de Vries (ART), Nicholas Latifi (DAMS), Jack Aitken (Campos) a Nobuharu Macušita (Carlin). Rychlý Brazilec Sergio Sette Camara se musel spokojit s 8. místem, Mick Schumacher a Giuliano Alesi debutovali ve Formuli 2 z 10. a 15. startovní pozice. Piloti české stáje Sauber Junior by Charouz, Juan Manuel Correa a Callum Ilott před sebou měli také svůj první závod v této třídě a patřila jim místa 12. a 18. První žena Formule 2 od dob Giovanny Amatiové, Tatiana Calderon z Kolumbije směla vyrazit z pozice hned za Ilottem.

Již rozjížďka do zahřívacího kola mělo pro Ghiotta nemilé překvapení: „Má spojka nepracuje“, křičel Ital do vysílačky a nikdo nevěděl, jak jeho ostrý start dopadne. Poleman vyrazil podle toho zdrženlivě a ztratil několik pozic. Do vedení se raketově katapultoval Louis Delétraz, za ním se Latifi prodral před de Vriese, následovali Aitken, Macušita a teprve pak Ghiotto. Correa a Ilott se z prvního kola vrátili na pozicích 16 a 17.

Trojice Delétraz-Latifi-de Vries dominovala na špičce úvodní třetinu závodu, za nimi to byl především Sette Camara, kdo úspěšně postupoval kupředu. Právě koncem této fáze převzal Kanaďan Latifi dobrým manévrem na brdě v první zatáčce vedení. Modrý monopost DAMSu byl poté okamžitě schopen ujet ostatním. Kolem poloviny závodu nalezl svou zdravou kvalifikační agresivitu i Ghiotto a posunul se na druhou pozici před de Vriese a Delétraze. Nizozemec hned poté zahájil fázi výměn pneumatik a také Charouzův tým měnil mezi prvními. Správné načasování a provedení „přezutí“ mělo na pořadí velký dopad. Lídr Latifi ztratil v boxech mnoho času kvůli problému s upevněním zadního kola a první místo proto převzal začátkem druhé poloviny závodu de Vries před Macušitou, Delétrazem a nešťastným Latifim. Trojka Racing-Pointu-F1 ovšem neztartila motivaci – ani rychlost. 12 kol před koncem se Latifi posunul před Delétraze, o kolo později za sebou nechal i druhého Macušitu a další kolo poté „zamával“ i s lídrem de Vriesem. O Kanaďanově úspěchu poté nebylo pochyb. Vyhrál s náskokem 8,7 sekund.

Asi nejlepší manévr závodu si schoval Ghiotto na 26. kolo, kdy za pomoci DRS předjel na konci rovinky Sette Camaru a Delétraze najednou! Ital se pak rychle dokázal posunout také před Macušitu na 3. místo. Výborný finiš předvedli i Sette Camara a úřadující mistr GP3 Anthoine Hubert. Brazilec dojel po zpackané kvalifikaci dobrý třetí a Francouz jako 4. získal neoficiální titul nejlepšího nováčka. Delétraz se těsně před koncem dostal před předsezonního favorita de Vreise, Aitken dojel 7. a Mick Schumacher si po relativně bledém debutu osmým místem zajistil nedělní pole-position. Zbývající body si rozdělili Asiaté Macušita a Zhou.

Výborný debut předvedla Tatiana Calderonová. Po zdrženlivém začátku dokázala (tradičně) zrychlovat, koncem podniku byla její růžová Arden-Dallara nejrychlejším vozem na trati a dojela výborná 13.! Jen 4 sekundy za body. Charouzův Callum Ilott skončil 14., jeho kolega Correa 16.

Formule 2 vyrazila do sezony 2019 velmi zábavným závodem – jen škoda, že Araby motorsport příliš nezajímá: na tribunách bahrajnského „pískoviště“ de facto nebylo diváků…

Výsledek závodu Formule 2 v Bahrajnu:

  1. Nicholas Latifi, DAMS
  2. Luca Ghiotto, UNI Virtuosi
  3. Sergio Sette Camara, DAMS
  4. Anthoine Hubert, Arden
  5. Louis Delétraz, Carlin
  6. Nyck de Vries, ART
  7. Jack Aitken, Campos
  8. Mick Schumacher, Prema
  9. Nobuharu Macušita, Carlin
  10. Guanyu Zhou, UNI Virtuosi
  1. Callum Ilott, Sauber Junior by Charouz
  2. Juan Manuel Correa, Sauber Junior by Charouz

Text a foto: Roman Klemm

Sdílejte:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Sdílejte:

reklama
reklama
z rubriky

Související příspěvky

„Test“ unikátního Ferrari 212E Montagna z roku 1969

Relativně moderní monopost-F3 Dallara F388, do kterého jsem si sedl u stánku Autoluce, je představitelem malosériové výroby. Ve Varanu jich vyrobili pro sezonu 1988 kolem tří tuctů. Oproti tomu měl pan Kommerzialrat Egon Hofer s sebou v Imole exponát zcela

Test: V Imole jsme usedli do Dallary-Alfa Romeo F388 Formule 3

Před dvěma lety jsem směl „otestovat“ v rámci podniku Minardi Days v Imole dva vozy Formule 3 ze 70. let, připravené firmou Autoluce. Letos tento „sit-in-test“ tradičně pokračoval. Majitel firmy Daniele Ferrua nabídl podivnému testmanovi (vůz zkouší, aniž by se

F-Regional: Vyšla na Red Bull-Ringu hvězda Alessandra Giustiho?

Ve 13. a 14. závodu našlapaného šampionátu FIA Formula Regional se prosadili Brazilec Rafael Camara a Francouz Alessandro Giusti. V celkovém hodnocení má po Rakousku největší naděje na titul chráněnec Toto Wolffa, Andrea Kimi Antonelli. Sobota: Camara a Giusti ujeli

reklama